Паси очаква преди изборите през 2005 г. София да подпише договора за членство в ЕС

България очаква да приключи преговорите за членство в ЕС до края на мандата на сегашната Европейска комисия през ноември, заяви днес пред журналисти в Брюксел българският външен министър Соломон Паси, цитиран от брюкселския информационен сайт EUpolitix.

Паси изрази увереност, че тази година Европейската комисия ще състави окончателния доклад за напредъка на България към членство и през 2005 г., преди парламентарните избори през юни, София ще подпише договора за присъединяване към ЕС.

"Ние сме твърдо решени да се присъединим към ЕС на 1 януари 2007 г.", подчерта българският първи дипломат.

Соломон Паси е в Брюксел, където ще участва като специален гост на семинар на тема "Външната политика на разширения Европейски съюз", организиран от Групата на Европейските либерални демократически и реформистки партии в Европейския парламент.

Българският външен министър призова европейските политически елити "да говорят повече на хората", за да подготвят европейските граждани за втората вълна на разширяването през 2007 г.

"Трябва да говорим повече на обществеността и по-малко на официални съвещания", смята Соломон Паси. Той предупреди, че първата вълна на разширяването през май т. г. може да предизвика отрицателни реакции и в ЕС да настъпи "умора от разширяването" преди датата за присъединяването на България и Румъния през 2007 г.

Според него обаче политиците и на изток, и на запад трябва да се борят за идеала на обединена Европа.

Пред журналистите в Брюксел Соломон Паси отбеляза, че България напредва добре в процеса на хармонизиране на законодателството си с европейското и ѝ остава да затвори само четири глави от преговорите за членство.

София се стреми да постигне още по-добри финансови условия на присъединяването, особено срещу изискването на ЕС да закрие атомната електроцентрала, която произвежда една пета от електричеството на страната, отбелязва сайтът EUpolitix. Паси обаче отказа да коментира каква сума България се надява да получи извън вече обещаните от ЕС 22 милиарда евро между 2007 и 2013 г. и 550 милиона евро за закриването на атомните реактори до 2009 г., продължава електронното издание.

"Всичко, което кажа публично, ще се използва в преговорите, затова предпочитам по този въпрос да мълча", заяви българският външен министър. "България ще оцени всяка подкрепа по ядрения въпрос", добави той.

Соломон Паси изрази увереност, че София и Букурещ ще успеят да приключат преговорите за присъединяване заедно и в срок. "Към този момент смятаме, че и двете страни ще подпишат" договора за членство, каза той.

В частни разговори обаче български представители казват, че София ще вдигне много шум, ако бъде принудена да изчаква Румъния, която изостава в необходимите за членство реформи, посочва авторът на материала Бруно Уотърфилд. "Не виждаме причина да чакаме", казал анонимен български служител.

Соломон Паси смята, че предстоящото членство на България в ЕС и големият ѝ икономически ръст са пример за неспокойния район на Балканите. "Балканите се нуждаят от успешен пример. България дава възможност такъв успех наистина да се осъществи на Балканите", допълни той.

Споделяне

Още от Европа