Паси: Освобождаването на българските медици е тест за Либия

Освобождаването на шестимата българи, обвинени в умишлено заразяване на либийски деца със СПИН, е тест за възможността Либия да се реинтегрира в международната общност, заяви българският външен министър Соломон Паси на пресконференция в рамките на сесията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде АФП.

Агенцията цитира думите на Паси, че България изцяло подкрепя завръщането на Либия в международната общност. "Ние обаче наистина вярваме, че делото е тест, който Либия трябва да премине", допълнил българският външен министър. Той изразил надежда за справедливо решение на съда в Бенгази.

Шестима български медици и един палестински лекар са задържани от пет години в Либия по обвинение, че са инжектирали заразена с вируса на СПИН кръв на либийски деца в педиатричната болница в Бенгази. Според доклад на либийски експерти заразени са били над 400 деца, от които досега са починали 43, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

В информацията се посочва, че Соломон Паси отново е настоял за освобождаване на задържаните, припомняйки показанията на френския професор Люк Монтание и италианския професор Виторио Колици. На 3 септември двамата свидетелстваха, че епидемията е пламнала в болницата преди пристигането на българския персонал и се дължи на лошите хигиенни условия в болницата.

Докладът на Монтание и Колици обаче беше отхвърлен от либийска лекарска комисия, с което се потвърждават първоначалните обвинения срещу медиците.

Соломон Паси е изразил задоволство от проявената във вторник много силна подкрепа на Европейския съюз за освобождаване на българските медици.

Споделяне

Още от България