Паси отхвърля вариант за по-голяма роля на България при удар срещу Ирак

Не се обсъжда вариант България да получи по-мащабна роля при евентуален военен конфликт в Ирак, ако САЩ и Турция не се споразумеят, заяви днес външният министър Соломон Паси. Той коментира продължаващите преговори между Вашингтон и Анкара за конкретните параметри на участие на Турция и исканата от нея финансова подкрепа за щетите, които като съседка ще претърпи при война в Ирак.

Пред журналисти днес външният министър бе категоричен, че дори САЩ и Турция да не се договорят за финансовите гаранции за Турция в случай на война, участието на България ще бъде минимално.

"България няма да има мащабна роля в операцията срещу Ирак. Напротив, нашата роля е ограничена до един минимум от усилия, които сме полагали през последните 13 години", каза външният министър. Като пример той отново посочи, че въздушно пространство вече сме предоставяли по време на косовската криза и операцията в Афганистан, също по време на удара срещу талибаните бе използвана и базата в Сарафово за презареждане на американските изтребители. Същото е и с единицата за ядрена и химическа защита - това, което правим в Афганистан в момента, каза външният министър с доста голяма доза на преувеличение, доколкото контингентът в Афганистан участва в омиротворителна операция, а новият български контингент при евентуална война в Ирак ще участва в рамките на военната операция, макар и не в преките бойни действия, а разположен в съседна на Багдад страна с цел защита от биологични атаки на дислоцираните там войници и на местното население.

Соломон Паси определи като нереалистичен вариантът България да получи ролята на заместник на Турция при евентуална война в Ирак, ако САЩ и южната ни съседка не се споразумеят.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?