Паси отива при медиците ни в Либия

Министърът на външните работи Соломон Паси ще бъде на работно посещение в Либия на 19-ти и 20-ти декември 2003 г. , по покана на своя колега Абдел Рахман Мохамед Шалкам.

В петък министър Паси ще посети и град Бенгази, където са подсъдимите шестима български медици, обвиняеми по делото за заразяване със СПИН на либийски деца.

На последното заседание на Наказателния съд в Бенгази по делото срещу българските медици, трима от тях - Нася Ненова, Кристиана Вълчева и съпругът и д-р Здравко Георгиев не се явиха заради здравословни проблеми. Според посланика ни в Триполи Здравко Велев медиците са в тежко психическо състояние.

Посланикът ни съобщи, че е настоял пред представители на фондация "Кадафи" за преместване на шестимата подсъдими български медици от Бенгази в Триполи.

Според законодателството на Либия медиците трябва да се намират на територията на населеното място, където се предполага, че са извършили престъпление, за което са подведени под отговорност.

Българската страна настоява за преместването им в столицата заради факта, че в Бенгази те не разполагат с възможността за системна медицинска грижа, както и заради настроенията в града. Медиците бяха преместени през юли т. г. от охранявани помещения в Триполи, където живееха под домашен арест, в Бенгази, за заседанията на Наказателния съд в града.

След като на 8 декември съдът назначи нова медицинска експертиза по всички материали по процеса, медиците ни се отчаяха, че вместо да се придвижва към финала, делото се връщат назад. До 29 декември комисията трябва да изготви своето становище.

Тази последна експертиза трябва да посочи дали СПИН епидемията в Бенгази е причинена умишлено, или е резултат от вътрешноболнична инфекция.

Екипът трябва да прегледа всички материали по медицинската страна на случая - в това число влизат абсолютно всички доклади, експертизи и други документи, изготвени от самото начало на делото, включително и докладът на световноизвестните експерти Люк Монтание и Виторио Колизи.

Двама от членовете на комисията са от Триполи, а трима са жители на Бенгази.

На 8 декември либийските офицери, които бяха обвинени, че са изтезавали българските медици, се отрекоха от показанията си пред съда. Според адвоката на сочения от медиците като основен мъчител Джума Мишри върху полицаите е бил оказан психически и физически тормоз, за да се извлекат признанията. На заседанието се изказа и съдебен лекар, призован като свидетел, който заяви, че белезите на медиците биха могли да са причинени и от травма.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?