Паси: Отношението на ЕС към делото в Либия доказва, че сме фактически член на Съюза

Отношението на страните от Европейския съюз по случая с медиците ни в Либия е доказателство, че България се смята за фактически член на Съюза, заяви в неделя външният министър Соломон Паси.

"По принцип целия ЕС е поел въпроса за българските медици като въпрос от първостепенна важност в отношенията между ЕС и Либия. И смятам, че това е един от случаите, в които България усеща солидарността на всички свои партньори. Това откровено приятелско отношение на ЕС се демонстрира преди България да е станала член на съюза и смятам, че това е доказателство, че България вече се смята за фактически член на съюза", каза пред репортери министър Паси.

Заедно с финансовия министър Милен Велчев той беше в Малко Търново за представянето на проект на ЕС за строителство на обходния път Малко Търново - ГКПП и завършването на цялостната рехабилитация на пътната настилка на първокласен път I-9.

Стойността на проекта е общо 3 милиона и 300 хиляди евро, каза министър Паси. От тях 2.5 милиона са финансирани по програма ФАР, а останалата част от парите е съфинансиране от държавата.

Пътните отсечки са общо почти 4 км. До момента е приключил първият етап. Асфалтирани са 1700 метра. Изграждането на двете отсечки ще оживи трафика през Малко Търново. "Това показва, че преговорите с ЕС се отразяват пряко на живота на хората", каза още Соломон Паси.

Пътните отсечки ще бъдат завършени до 2 години, тъй като предстои отчуждаването на имоти, в които попадат границите на проекта. Такъв ще е срокът и за изграждането на ТИР-хале на ГКПП "Малко Търново". За този проект британското правителство е дарило 250 хиляди британски лири.

Изграждането на ТИР - халето е изключително необходимо, тъй като турската страна е заявила готовност за разширяването на трафика на ТИР-ове през Малко Търново, каза кметът на общината Иван Иванов.

През Малко Търново и Къркларери минава пряката транспортна връзка на Северозападна Турция с порт Бургас и линията Варна-Дуран кулак.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: