Паси потвърди мястото ни в антитерористичната коалиция и призова за справедлив изход на делото в Либия

Изтъквайки основната роля на ООН във външната политика на България, външният министър Соломон Паси изведе три акцента в речта си пред 59-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк: борбата срещу тероризма и участието на България в антитерористичната коалиция; възстановяването на Югоизточна Европа и ролята на ОССЕ, чийто председател е България; и съдбата на българските медицински сестри в Либия.

Българският външен министър заяви, че международният тероризъм представлява най-сериозната заплаха за мира и сигурността. Никаква кауза не може да оправдае терористичните актове, каза Паси, припомняйки годишнината от нападенията в Ню Йорк и Вашингтон, както и последните трагични събития в Беслан.

"България се присъединява към тези, които са твърдо убедени, че международният тероризъм заплашва всички страни. С него може се справим само с общи усилия. По тази причина народът, парламентът и правителството на България категорично подкрепиха активното участие на страната ни в световната коалиция срещу тероризма", заяви министър Паси от трибуната на ООН, цитиран от БТА.

Той призова международната общност да активизира усилията си за подобряване на инфраструктурата на Балканите, подчертавайки, че народите в региона са изолирани както помежду си, така и от останалата част на континента. Той заяви, че в Югоизточна Европа съществува "отчайваща необходимост от магистрали, железопътни линии и инфраструктурни коридори" и че международната общност не трябва да намалява усилията си за стимулиране на икономическия растеж в района.

По думите на външния министър, София подкрепя създаването на демократично, мултиетническо, мултикултурно и мултирелигиозно Косово. Той подчерта, че България е за пълното прилагане на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, както и за изпълнение на изискванията "стандарти преди статут" по отношение на Косово.

В речта си Соломон Паси отдели и специално внимание на съдбата на петте български медицински сестри в Либия, които на първа инстанция бяха осъдени на смърт по обвинения в умишлено заразяване на близо 400 либийски деца с вируса на СПИН, предаде кореспондентът на БТА.

"България приветства възходящата реинтеграция на Либия в международната общност. Моята страна обаче смята, че убедително доказателство за това, че либийските власти зачитат човешките права и общочовешките ценности, ще бъде справедливото решение на известния случай с петте български медицински сестри и палестинския лекар, които в продължение на шест години са зад решетките на Триполи и Бенгази", заяви министър Паси. От името на България той призова ООН да удвои усилията за борба с пандемията на СПИН в Африка, която е "причината, довела до трагичното развитие на случая с шестимата невинни медицински работници".

По-рано тази седмица първо САЩ, а след това и ЕС решиха да отменят санкциите срещу Либия, което отваря възможност за западни инвестиции в страната, както и нейната активна реинтеграция в международната общност.

Американският държавен секретар Колин Пауъл е изразил пред либийския външен министър Абдел Рахман Мохамед Шалкам загрижеността на САЩ за съдбата на петте български медицински сестри, осъдени по обвинение в умишлено заразяване на либийски деца със СПИН, пише в петък в. Вашингтон пост по повод срещата на Пауъл и Шалкам в Ню Йорк. Изданието припомня за мнението на американски и европейски дипломати, според които обвиненията са неоснователни.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?