Паси предупреди ген. Колев да спре с интервютата

Външният министър Соломон Паси разкритикува началника на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев за последните му публични изказвания за промените в армията, разкриващи за пореден път разединението между политическото и военното ръководство на армията. В света не съществува практика генералите да дават интервюта. Това е остатък от миналото и се надявам, че и ние ще го преодолеем, заяви Соломон Паси в неделя пред БНР.

Същевременно министърът на отбраната Николай Свинаров каза, че когато някой не е съгласен с политиката на тези над него или има причини за служебно неудовлетворение, може във всеки момент да подаде оставка. Министърът обаче посочи, че "по ред причини" няма да иска оставката на ген. Колев.

Пред последните дни ген. Колев се оплака и пред лидера на БСП Сергей Станишеив, и пред медиите, че не е запознат с последния вариант на Стратегическия преглед на отбраната, който министърът на отбраната Николай Свинаров е внесъл в правителството и в парламента. Освен това той изрази безпокойство във връзка с договора за приватизация на БТК по отношение на комуникационната, информационната и навигационна система на военните, предназначена за управление на страната при криза.

Шефът на Генщаба заяви, че в подготовката и сключването на договора за БТК не са участвали военни специалисти, че самият той не знае какви са параметрите на договора и че към тях се отнасяли като към "чужда армия".

В интервю за в. "Труд" в събота ген Колев каза, че физическото отделяне на гражданската от секретната част на БТК е възможно, но ще изисква много време и огромни средства и че той не знае как е решен този въпрос в договора. След срещата на ген. Колев с ръководството на БСП заместник - председателят на партията Румен Петков заяви пред вестника, че шефът на Генщаба е отказал да даде съгласуване по сделката, тъй като армията не е финансово и кадрово обезпечена да поддържа специалните звена на

Министър Свинаров обаче опроверга генерала, като заяви в неделя пред Дарик радио, че Колев е бил уведомен за всички параметри по сделката, засягащи секретната част.

Според шефа на Генщаба е изключено 15-те милиона евро, които новият собственик на БТК Вива венчърс е превел на министерството на отбраната (МО) да стигнат за отделянето на гражданските от секретните системи в телекома.

Свинаров: Правителството ще набави останалата част от парите

Министър Свинаров се съгласи, че предоставите средства са недостатъчни. "За необходимите за това средства не трябва да се грижи МО, а правителството и бюджетът на МО", каза министърът и добави, че сделката за БТК е добра и няма да има проблеми при отделянето на секретната от цивилната част.

"Генералният щаб е наясно с абсолютно всичко по техническата част, голям обем от работата по това отделяне на секретните комуникации ще стане с помощта на военните, като на всички е ясно, че за сделката са необходими и време и ресурси", допълни още Свинаров.

"Гарантирам, че военните ще извършат професионално работата си и по никакъв начин няма да бъде застрашена сигурността на страната, с продажбата на БТК на Вива Венчърс. Компанията категорично няма да участват в управлението на комуникациите на армията", декларира още министърът на отбраната.

Ген. Колев обаче е на друго мнение: "Не бих казал, че има механизъм, по който новият собственик (на БТК) може да бъде ограничен да не слуша тайните на държавата."

"Нашият Генщаб е пример за всяка армия"

Министър Свинаров съобщи, че по ред причини няма да иска оставката на ген. Колев, тъй като той коректно и точно изпълнява задълженията си. "Армията няма да се намесва в държавността извън параметрите, зададени и от конституцията, гарантирам това", добави министърът и заяви, че нашият Генерален щаб е пример за всяка армия.

С последното си интервю обаче ген. Колев за пореден път опровергава това твърдение. В него той отново атакува политическото ръководство на армията и по-специално министър Свинаров като некомпетентен и неподготвен да изпълнява задълженията си:" Лошото е, че ние живеем с него (с министъра) в различни измерения на времето и пространството по отношение професионалните знания за отбранителната система на армията, може би и по отношение на морала и възпитанието", посочва ген. Колев, който нито веднъж не споменава за възможността да подаде оставката си.

Той също така противопоставя президента Георги Първанов на министъра и правителството, като заявява: "Има една институция, която се отнася с голямо внимание към проблемите на армията - президентът, който и по конституция е върховен главнокомандващ". В същото време шефът на Генщаба упреква политическото ръководство на МО, че "задкулисно се правят опити да се формират негативни мнения към военното ръководство" и то да бъде изолирано.

Ген. Колев, който също като своя предшественик ген. Михо Михов блокира по всякакъв начин създаването на интегрирано министерство на отбраната - нещо, което трябваше да стане още преди влизането на България в НАТО и да реши законово и институционално въпроса с подчинението на военното ръководство на армията на гражданското. Към този момент обаче интегрираното министерство все още не е факт, а ген. Колев, както и предшественикът му, който сега е съветник на президента Първанов, все повече се увлича в политически и държавнически анализи и оценки.

Колев: Държавата е в разпад, армията не може да остане безучастна

Така например той констатира, че държавата е в разпад и "армията не може да остане безучастен зрител при разпада или свиването на параметрите на държавността". Аргументите, които излага пред в. "Труд", са: "Нашата държава е създадена със силата оръжието преди 1300 години. Няколко пъти е била възстановявана със силата на оръжието. И свободата, и независимостта също са защитавани и завоювани със силата на оръжието".

Сега ген. Колев има "усещането", че в държавата се създава "някаква паралелна държава", която "функционира не по официално установения ред. "Така е и в областта на икономиката, и на сигурността, и на правораздаването. Тези неща не остават скрити от нашите съюзници. Къде по-дипломатично, къде по- грубичко, те не ни спестяват такива оценки", казва ген. Колев и посочва, че е време да има съответната реакция от институциите, които се чувстват отговорни за нормалното функциониране на държавата.

Ден след поредното изявление на ген. Колев, външният министър Паси го скастри с думите: "В света не съществува практика генералите да дават интервюта".

Думите на ген. Колев звучат като заплаха

Депутатът от НДСВ Тошо Пейков препоръча на началника на Генщаба да подаде оставка, ако в парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност се потвърди точността на публикацията във вестник "Труд". В интервю за радио Нова Европа Пейков окачестви тези думи като "вид внушение, да не кажем заплаха".

Според депутата от НДСВ и член на парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност, началникът на Генералния щаб прави опит да се вживее в ролята на главнокомандващ, който задава цели пред Българската армия, каквито тя няма по конституция и не може да има нито сега, нито в бъдеще.

По повод конфликта между цивилното и военното ръководство на армията Тошо Пейков заяви, че и министърът на отбраната, и президентът не вършат докрай своите задължения, затова трябва да се намеси парламентът. Попитан каква е ролята на президента, Тошо Пейков заяви, че държавният глава "трябва да дръпне юздите на своя социалистически съмишленик генерал Никола Колев".

Споделяне

Още от България