Паси призова в Молдова за ускорено решаване на проблема с Приднестровието

Председателят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, министърът на външните работи Соломон Паси, призова ръководителите на Молдова и на Приднестровието да ускорят преговорите за постигане на реален напредък в процеса на решаване на приднестровския проблем, съобщи МВнР.

На срещите си на 21 и 22 юни с молдовския президент Владимир Воронин, с външния министър Андрей Стратан и с приднестровския лидер Игор Смирнов председателят на ОССЕ изрази подкрепа за документа, изработен от посредниците през есента на миналата година. "Този документ е приемлив компромис и добра основа, за да продължим работата за политическо решение", изтъкна министър Паси.

Председателят на ОССЕ изрази също загриженост от хода на изпълнението на решенията на Истанбулската среща на върха през 1999 г. за изтегляне на руските въоръжените сили.

Министър Паси призова ръководителите на Молдова и на Приднестровието да постигнат споразумение за намаляване на числеността на въоръжените си сили и за укрепване на доверието и стабилността. Той представи на двете страни пакет проектоспоразумения за балансирано съкращаване на въоръжените сили, както и за мерки за укрепване на доверието и за прозрачност, изготвени по-рано този месец от Мисията на ОССЕ в Молдова.

"Оценяваме този пакет от документи като отлична основа за намаляване на военното противопоставяне между двете страни и като първа крачка към окончателно демилитаризиране", каза във вторник по този повод министър Паси пред журналисти в Кишинев.

Соломон Паси изрази задоволство, че и двете страни са проявили готовност да приемат международна мисия на ОССЕ за наблюдение на границите и са се съгласили да подкрепят изработването на конкретни предложения за тази цел.

По време на среща в Тираспол с приднестровския лидер Игор Смирнов Паси отдели особено внимание на влошаването на отношенията между Кишинев и Тираспол и на нарасналото напрежение в Зоната за сигурност по течението на Днестър.

"Трябва да бъдат избегнати едностранни дестабилизиращи мерки. Споровете трябва да се решават чрез дискусии на съществуващите форуми за преговори", изтъкна министър Паси пред Смирнов.

Предложеният от молдовския президент Воронин Пакт за стабилност и сигурност за Молдова беше друга основна тема на разговорите на министър Паси вчера в Кишинев.

Председателят на ОССЕ също така обсъди състоянието на демокрацията, свободата на медиите и правата на човека на двата бряга на Днестър.

"Готови сме да работим с партийните представители и с тези на изборната администрация тук за организирането и произвеждането на демократични и спокойни избори за парламент идната година и да помогнем на Молдова в областта на свободата на медиите", каза председателят на ОССЕ.

През първия ден от визитата си в Молдова министър Паси се срещна и с представители на неправителствени организации и лидери на политически партии.

Споделяне

Още от Свят