Паси се добра на автостоп до Антарктида и остана блокиран

След 36-часова одисея, завършила с автостоп на кораб, външният министър Соломон Паси успя да се добере до българската полярна база на о. Ливингстън в Антарктида. С това обаче премеждията на българския дипломат №1 не свършиха - Соломон Паси и петимата придружаващи го българи се оказаха блокирани на ледения остров заради лошото време и не успяха да си тръгнат по предвидения план.

Към 18 ч. българско време в петък външният министър, заместничката му Гергана Грънчарова, посланикът ни в Чили Петър Атанасов и трима журналисти още не знаеха кога ще могат да излетят двата чилийски хеликоптера, които трябва да върнат българската делегация обратно на материка.

В петък по обед стана ясно, че 36 часа след като отпътува от Чили, външният министър Соломон Паси успя да пристигнe в българската полярна база "Св. Климент Охридски" на антарктическия остров Ливинстън, хващайки на стоп туристически лайнер. До изненадващия способ за придвижване се стигна, след като хеликоптерите, които в четвъртък трябваше да откарат българската делегация начело с външния ни министър до полярната база, отказаха да излетят заради лошото време, предаде Дарик радио.

Външният министър и придружаващите го се добраха до Ливингстън след драматично двудневно пътуване с малък самолет от южночилийския град Пунта Арена през Порт Уилямс на пролива Бигъл, до чилийската база на остров Кинг Джордж, откъдето Паси хвана случайно озовалия се там кораб.

Така пътешествието на българската делегация до 63 градуса южна ширина се превърна в цяла одисея и първоначално предвиденото седем часово пътуване продължи пет пъти по-дълго.

Заради високопоставените стопаджии, "Орион" се отклони от курса си и пътувайки 7 часа сред ледоходи, достигна до южния залив на остров Ливингстън.

Няколко часа по-късно Дарик предаде, че премеждията на външния ни министър продължават. Заради лошото време същите два 3-местни чилийски хеликоптера, които отказаха да докарат Паси до Ливинстън, все още не излитат и за да го върнат обратно. Причината е слабата видимост, заради което планираните полети са отложени.

Ако хеликоптерите не дойдат в петък, ще се обърка програмата на Паси за официалното му посещение в Южна Америка. Външният министър със сигурност няма да стигне за българския прием в чилийската столица Сантяго тази вечер, на който ще липсва и посланикът ни. Според предварителната програма, утре Паси трябваше да лети за уругвайската столица Монтевидео, а след това да се присъедини към делегацията на президента Георги Първанов в Бразилия.

Понеже и Първанов планира да пътува до българската полярна база на Ливингстън, там вече се шегуват, че външният министър може и да дочака президента. Самият Паси изрично подчертал огромното си желание българският държавен глава също да успее да се добере до българските полярници.

При пристигането си на о.Ливингстън, Соломон Паси беше посрещнат на брега от цялата българска експедиция от 14 души. Един от тях си тръгна с туристическия кораб, с който пристигна външния министър.

Българските полярници посрещнаха външния министър с питка със сол, български салати и ракия. Паси им предаде специалните благодарности за тяхната работа на премиера Сакскобургготски и ги попита с какво може да им помогне българското правителство, за да стане базата целогодишна, подобно на базите на други антарктически нации, като тази на чилийците или на американците, където има 1200 човека.

В момента базата работи само по време на антарктическото лято от ноември до февруари.

Българите на Ливингстън поставиха въпроса за осигуряване на кораб, който да обслужва базата, на което Паси отговори, че такава възможност вече има в подписаното в понеделник в Сантяго антарктическо споразумение с Чили.

Посещението на първия български министър на Антарктида е отбелязано с паметен знак в българската станция - полукълбо, на което са изобразени България и о.Ливинстън, свързани с линия и знак за разстоянието между тях - 13 850 км.

Междувременно, докато изчаква възможност да си тръгне, Соломон Паси е решил да посети съседната на българската испанска база "Хуан Карлос", до която се стига за около 20 минути с големи гумени лодки.

В момента българската база се състои от 4 постройки и параклис на името на Св. Иван Рилски. Базата разполага с домакинска техника, две моторни шейни - едната от които развалена. Има дизелови генератори за ток, а водата се осигурява от съседния ледник.

Малко преди 18 ч. българско време в петък външният министър е успял да се свърже от Антарктида с премиера Симеон Сакскобургготски, който му казал, че за първи път някой се свързва с него от толкова далечно място и специално поздравил българите на ледения континент.

Споделяне

Още от България