Паси скептичен за ефекта от парламентарната комисия "петролгейт"

Нямам много големи очаквания, че на този етап могат да бъдат направени сериозни разкрития, заяви външният министър Соломон Паси в коментар за създадената преди дни парламентарна комисия, която трябва да проучи информациите за финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин.

Външният министър приветства парламента, че е избрал с консенсус временната комисия, добила популярност като "комисията петролгейт". Той декларира, че министерството на външните работи в пълна степен ще сътрудничи на комисията, но се изказа скептично, че тя ще стигне до конкретни резултати.

Публична тайна са широките международни контакти на Саддам Хюсеин, но не е известно в каква степен тези контакти ще могат да бъдат разкрити и дешифрирани в момента. Не е ясно в каква степен е имало документи, до каква степен са останали следи, заяви министърът в предаването "В десетката".

В днешното си издание в.Ню Йорк таймс разкрива, че в последните години от управлението си правителството на Саддам Хюсеин систематично е присвоявало милиарди долари от сделките, извършвани в рамките на програмата на ООН "Петрол срещу храни". Изданието изчислява, че от средата на 2000 г. режимът вероятно е присвоил около 2.3 милиарда долара.

Докато милиони иракчани са имали дневни дажби за храна и лекарства, представители на чужди компании са носили куфарчета с пари в брой в министерствата, пише вестникът. Той се позовава на официални документи, предоставени от членове на Преходния управляващ съвет.

Един от документите представлява писмо от заместника на Саддам, вицепрезидентът Таха Ясин Рамадан. С писмото, което е с гриф "Спешно и секретно", министрите от правителството се уведомяват, че ръководството на партията Баас би искало "допълнителни приходи" от програмата "Петрол срещу храни". С тази цел, пише Рамадан, фирмите, участващи в програмата, трябва да надуват максимално сумите по договорите си, а след това да прехвърлят част от парите в банки в Йордания и Обединените арабски емирства.

Фактът, че Ирак злоупотребяваше със санкциите, не е тайна за никого, но размерите на корупцията станаха ясни напоследък от документи, които служители на предишния режим преди се страхуваха да покажат, отбелязва Ню Йорк таймс, цитиран от БТА.

В сряда българският парламент създаде анкетна комисия по скандала, избухнал заради списъка в иракския в. "Ал Мада", в който сред подкупените от Саддам фигурира и Българската социалистическа партия. Дни преди създаването на комисията НСС обяви, че не разполагат с подобни данни. Контраразузнаването и разузнаването извършиха проверка по нареждане на президента Георги Първанов, който бе лидер на БСП в посочения от в."Ал Мада" период.

След създаването на парламентарната комисия, която ще работи един месец, министърът на вътрешните работи Георги Петканов коментира, че едва ли ще се стигне до нови резултати. Председателят на временната комисия Борислав Ралчев пък обяви, че депутатите ще изследват, а няма да разследват и че усилията на комисията няма да са съсредоточени в персонифициране или партизиране на нещата.

От дясната опозиция обявиха, че проверките, направени от подчинените на Георги Първанов служби, не са извършени коректно. Димитър Абаджиев бе категоричен, че разполага със средства и механизми, които ще опровергаят направените от службите изводи, оневиняващи БСП. Българското общество е заблуждавано с грешни следи на подчинените на президента специални служби, то е заблуждавано, че уж нямало нищо, от същите онези, които са извършили прикриването на това финансиране на БСП от Саддам Хюсеин, заяви Асен Агов.
Николай Младенов пък призова за ембарго всички други институции да разследват петролния скандал без участието на Народното събрание като подкрепи тезата, че не може да се разчита на извършената от службите проверка.

Настоявайки за парламентарна комисия, десните отбелязаха, че прокуратурата проверява случая с дарението за фондация "Демокрация", за което изгоненият от България Майкъл Чорни твърди, че е от него, но незнайно защо не разследва дарението на Саддам за БСП.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?