Паси склонен да проведем референдум за ЕС

Правителството дава на заден ход в позицията си за провеждане на референдум за членството на България в Европейския съюз, като външният министър заяви в парламента, че не бил непременно прав, когато преди пледирал против тази идея.

В отговор на парламентарно питане Соломон Паси сам повдигна въпроса за референдума като посочи, че след приемането на Европейската конституция е склонен да преоцени позицията си да няма референдуми.

Без да отговоря директно необходим ли е референдум преди членството ни в ЕС, Паси подчерта, че трябва да има обществена дебат по темата.

"Референдуми могат да се провеждат по важни въпроси, на които народът трябва да отговори. Такива важни въпроси са Европейската конституция и договорът по присъединяването на страната. ," каза още Паси, според когото приемането на тази конституция дава съвършено нова картина. Паси вметна също, че забелязвал, че много българи искат лично да се произнесат какво означава тази конституция за нас.

Конституцията на ЕС заслужава вниманието на българите

Тази конституция заслужава най-широкото внимание на българската общественост, подчерта Соломон Паси и я определи като забележителен документ, който дава общи икономически, политически и социални измерения на живота на 25 държави, към които през 2007 г. трябва да се присъедини и България.

В началото на годината, за допитване до народа за членството ни в ЕС настоя президентът Георги Първанов в реч пред парламента по повод две години от встъпването си в длъжност. От политическите сили единствено БСП приветства предложението, останалите демонстрираха резервираност. Министри и депутати от парламентарната група на НДСВ тогава се обединиха около мнението, че подобен референдум е безпредметен, след като има широк обществен консенсус за евроинтеграцията на страната. Те дори привидяха опит президентът и БСП да употребят допитването като предизборен инструмент и да раздухват популистки страсти около поетия от кабинета ангажимент за предсрочно затваряне на трети и четвърти блок на АЕЦ Козлодуй.

Референдумът за членство в ЕС не е задължителен и става по преценка на държавата. Възможен вариант е консултативният референдум, при който негативният резултат са отчита, но това не пречи на влизането на страната в ЕС, посочват експерти.

По отношение на одобрената от лидерите на ЕС Европейска конституция се изисква ратификация от националните парламенти или одобрението чрез референдум. До този момент сравнително малко страни - Великобритания, Дания, Ирландия, Испания, Португалия и Люксембург - се очаква да проведат референдуми за конституцията. Останалите предвиждат ратификации в парламента - подход, който е не-малко демократичен, по думите на гръцкия министър по европейските въпроси.

Според някои източници от МВнР Брюксел е посъветвал правителството да проведе референдум преди влизането ни в ЕС , тъй като разширяването на съюза не се възприема особено добре от електората на страните-членки, а един положителен резултат от допитването ще даде силен аргумент за приемане на нови държави.

От друга страна, правителството не рискува особено с провеждане на референдум за членството, защото едва ли някоя от сериозните политически сили ще поеме отговорност да се обяви "против" присъединяването към ЕС или да отхвърля резултатите от преговорите, дори и да не ги одобрява.

Новото време набеди вицепремиера Панайотов

Същевременно депутати от ПГ на Новото време и БСП внесоха в деловодството на парламента искане за дебат в пленарна зала за поетите ангажименти от страна на България със затварянето на преговорните глави за членството ни в ЕС. Това стана на фона на почти празната пленарна зала, в която министър Паси отговаряше на депутатско питане каква информация е предоставило правителството на обществото в рамките на комуникационната стратегия за членство в съюза, Преди това, по време на парламентарния контрол, премиерът Симеон Сакскобургготски отхвърли атаките на Борислав Цеков от Новото време, че има дефицит на информация за поетите в преговорите с ЕС ангажименти.
Той обеща дискетите с преговорните позиции на България да бъдат изпратени в читалища, библиотеки и училища в страната.

Цеков се оплака, че комуникацията между Министерски съвет и Народното събрание по темата била лоша, но се влошила особено след назначаването на Пламен Панайотов за вицепремиер, отговарящ за евроинтеграцията. По думите му, Панайотов монополизира информацията от преговорите с ЕС и ограничава комуникацията между ресорните министри и парламента заяви, че бюрократично-чиновническия подход в преговорите понякога не отчита националния интерес.

На друго мнение беше обаче външният министър. "Нито една от новоприетите страни-членки не е провеждала масова кампания близо три години преди членството си, както ние", похвали се Паси от трибуната в парламента. Наред с работата по Договора за присъединяване, той определи като приоритет и информираността на българското общество.

Споделяне

Още от България