Паси заминава за Либия по съвет на сина на Кадафи

По съвет на сина на Моамар Кадафи - Сейф ал Ислам, външният министър Соломон Паси ще замине в петък за Либия. Това стана ясно след днешното извънредно заседание на външната и правната комисия в парламента, на което Паси и правосъдният министър и шеф на междуведомствената група за процеса Антон Станков, докладваха за хода на делото.

Преди време външният министър каза, че ще замине за Джамахирията, когато има защо. Днес той обясни, че посещението му е по покана на либийския му колега, а съвет да отлети точно сега за Триполи му дал председателят на фондация "Кадафи" Сейф ал Ислам. При срещата им в Лондон преди дни двамата стигнали до извода, че "точно сега му е времето" на това посещение и ще бъде добре както за развитието на отношенията между двете страни, така и за хода на процеса.

Засега в програмата на тридневното посещение на външния министър не фигурира среща с Кадафи. Той обаче не изключи тази възможност.

Делото в Либия беше най-тежкото наследство, което нашето правителство пое, а степента, до която беше занемарен този случай, изискваше специални грижи от страна на правителството - впрегнахме много сили, воля и средства за решаването му. Това отчел пред депутатите Соломон Паси. Сред направеното от външно министерство той изреди отпадането на най-тежкото обвинение - заговор срещу либийската държава, преместване на делото от специализиран съд - Трибунал в нормално гражданско съдилище, облекчаване на битовото им положение и настаняване в специална вила при по-либерален режим, възможност за медицинско обслужване и най-вече зъболечение. "До август 2001 г. то беше проблем, осигурили сме и лекари, които да оказват тази помощ, поехме и хонорарите на адвокатите", изтъкна Паси и добави: "Смятаме, че делото се развива по логиката на един съдебен процес - в съответствие с правилата и традициите на либийското законодателство". В момента нямало нови обстоятелства, които да бъдат повод за притеснения. Все още обаче не може да се каже и за кога ще бъде насрочено новото дело.

"Няма конкретни податки за датата, чакаме". Така правосъдният министър Антон Станков отговаряше на журналистическите въпроси за кога евентуално може да бъде насрочен процесът. На въпрос как се отнася към прогнозите на либийския защитник на българите - Осман Бизанти, за края на февруари - началото на март Станков заяви: "Като към прогнозите за времето". И добави, че това е решение на суверенен съд в суверенна държава.

Дали отпадането на обвинението за заговор, а оттам и политическият момент в процеса, е добър или лош елемент, бил основният дискусионен момент по време на заседанието. Той бил повдигнат от Асен Агов от ОДС. Колегата му по група Йордан Соколов пък изразил хипотезата, че превръщането на процеса в обикновено криминално дело в бъдеще би ни лишило от възможността да прибегнем до арбитража на международните институции при евентуални по-тежки присъди. По думите на председателя на външната комисия Станимир Илчев обаче по-голямата част от депутатите се обединили около идеята, че отпадането на политическия елемент е по-скоро положителен момент, защото отпадала възможността от политическо влияние, което пък давало надежда за оневиняване на обвиняемите.

Външният министър Соломон Паси нито отрече, нито потвърди обвиненията на роднините на медиците, че шефът на дирекция "Близък Изток" Петко Димитров договарял с либийските власти по-леки присъди. Вместо да отговори конкретно на въпросите дали това е така, Паси заяви: "Нашата цел е да създадем добър климат, разбирам емоциите на част от роднините, но в края на краищата работата на държавата е да защитава шестимата медици и това, което имаме от тях като желание, го правим според възможностите си". Той добави, че МВнР било силно удовлетворено от работата на адвокатите Ялнъзов и Бизанти, въпреки гласовете срещу тях, надигнати както от роднините, така и от самите арестувани българи. Паси припомни също, че МВнР поема всички разходи на близките на задържаните.

Външно косвено потвърди, че сменят посланика ни в Триполи

Говорителят на Външно днес косвено потвърди и информациите, че ще бъде сменен посланика ни в Либия Людмил Спасов. Тодоров отказа да коментира самата информация, само заяви че до момента няма получен агреман от Либия за назначаването на нов посланик. Той не пожела да потвърди дали и кога е било внесено искане за такъв агреман. Мотивът му бе, че според международната практика не се коментирали назначенията на нови посланици, докато за тях няма получено одобрение от страната, в която се изпращат.

Възможно е министерството на външните работи да внесе в комисията по правата на човека към ООН въпроса за делото срещу шестимата български медици в Либия. Това стана ясно от днешни думи на говорителя на МВнР Любомир Тодоров. За това настояха преди дни роднините на задържаните медици, като акцентираха, че ООН-комисията трябва да обсъди разкритията за изтезанията, на които са били подложени шестимата българи. Преди малко повече от седмица, Либия бе избрана за председател на комисията, изборът е на ротационен принцип.

Днес Любомир Тодоров каза, че не е изключено МВнР да повдигне този въпрос в комисията на ООН и напомни, че вчера посланикът ни в Женева се е срещнал с новоизбраната председателка на комисията по правата на човека. Ако анализът на външно покаже, че подобна стъпка би допринесла за по-благоприятен изход на делото, ще я направим, заяви Тодоров.

Според председателят на парламентарната външна комисия Станимир Илчев обаче няма нужда от огласяване на разкритията, че нашите сънародници са били изтезавани, защото това вече било публичен факт, известен дори и в Либия. Илчев напомни, че в момента там се води следствие срещу 13 от лицата, които са ги извършвали. "Ако те бъдат осъдени за това, събраните по този начин доказателства ще отпаднат", смята председателят на комисията.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: