Паскалев: ГЕРБ или БСП подкрепи президентът на тези избори

Паскалев: ГЕРБ или БСП подкрепи президентът на тези избори

“Зад БСП или зад ГЕРБ застана президентът Георги Първанов на тези избори” е въпросът, който зададе досегашният депутат от левицата и новоизбран кмет на Благоевград Костадин Паскалев. Седмица след втория тур той заяви пред Нова телевизия, че БСП трябва да направи анализ на изборните резултати и да си отговори на минимум три въпроса. Първият, според него, е за мястото на президента на тези избори.

Вторият въпрос е какви са решенията на Изпълнителното бюро на БСП по повод издигането на кандидатури и подреждането на листи и какъв е ефектът от тези действия. Третият въпрос е къде политическите структури на БСП успяха да реализират най-добри резултати и какви са причините за това.

Запитан помогнало ли му е това, че по време на кампанията в Благоевград се изсипаха премиерът Сергей Станишев и министър Румен Петков, Паскалев отговори: ”Да, и президентът се изсипа, той се срещна с двама от другите кандидати, нямаше време за среща с мен...Няма значение това, не е личен елемент в отношението”.

“Колкото до Румен Петков, аз съм му благодарен за това, че на втория тур на изборите се видя, че в България има държава. Защото на първия тур имаше нещо съвсем различно”, коментира Паскалев.

След първия тур на 28 октомври той се класира втори за балотажа, на който спечели срещу подкрепения от редица десни партии и “Атака” Радослав Тасков. Благоевград и Перник бяха посочени от ръководството на МВР като двата града с най-сериозни данни за купуване на гласове и там бяха съсредоточени усилията на полицията за предотвратяване на “явлението”. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче смята, че с действията си МВР е помогнало да се купуват гласове в полза на БСП, за което говори и фактът, че кандидатите на тази партия спечелиха и на двете места.

Костадин Паскалев, който се приема като вътрешнопартийна опозиция, не е единственият, който се съмнява в сериозната воля на БСП да спечели срещу ГЕРБ. Лидерът на БСП - София Румен Овчаров преди няколко дни запита кой, освен представители на столичната организация и “спорадично” Сергей Станишев “е вдигнал глас срещу Бойко Борисов”.  

Споделяне

Още от България