Паскалев: Президентът участва в схемите на БСП за местния вот

Паскалев: Президентът участва в схемите на БСП за местния вот

Депутатът от БСП и кандидат за кмет на Благоевград Костадин Паскалев обвини ръководството на БСП, че оказва натиск върху партийните структури по места при решенията им за номиниране на кандидати за местните избори. Паскалев стана и първият представител на левицата, който публично в прав текст заяви, че президентът и бивш лидер на БСП стои зад комитета на интелектуалци “Съзидание”, който подкрепя успешни кметове за нов мандат.

“Определено стои, защото Георги Първанов беше примерно на празниците на Димитровград точно два дни след като беше взето политическото решение от БСП за подкрепата на Димитър Хаджииванов”, аргументира се Паскалев пред "Нова телевизия" в понеделник.

Запитан защо Първанов се намесва така в местната власт, Паскалев отговори: “Очевидно е, че това е първият български президент, който е посетил всички български общини, това е безспорно. Очевиден е фактът, че той се интересува от проблемите на местното самоуправление. Очевидно е обаче, че той участва в схемите на БСП по отношение на издигане и подкрепяне на конкретните кандидатури за кметове. . .”

Паскалев посочи, че е взел под натиск решението да се кандидатира за кмет на  Благоевград. “Това е натиск, който беше упражнен от местната политическа структура на БСП, не за нещо друго, защото и самите те бяха подложени на сериозен натиск. Този натиск беше реализиран от ръководството на БСП, като пред тях не беше дадена възможност за сериозен избор извън подкрепата на Лазар Причкапов или да покажат човек, който би могъл да спечели изборите”, обясни Паскалев.

Допълни, че на него трябва да се гледа като “инструмент за противопоставяне на местната политическа структура на БСП на централното ръководство на партията”.

По думите му членове на Изпълнителното бюро на БСП в момента се “проявяват като политически брокери” и “смачкват своите кадри, за да могат да напишат още един кмет в своя списък като спечелил”.

“Това брокерство обаче не утвърждава ценности в обществото, не утвърждава ценности в хората, които биха подкрепяли БСП. И в крайна сметка ги кара да се замислят - а защо трябва да подкрепяме БСП, след като тя не излъчва никакви други внушения извън онова, което правят обикновено и другите политически партии...”, обясни Паскалев и даде пример с взимането на решения за кметовете в Хасково и Димитровград, където ръководството е заявило желание да подкрепи независимите кандидати Георги Иванов и Димитър Хаджииванов.

Паскалев, който е известен като представител на вътрешнопартийната опозиция, смята, че при загуба на БСП на изборите, ръководството трябва да подаде оставка.

Споделяне

Още от България