Паспортната аритметика на МВР и МВнР

Паспортната аритметика на МВР и МВнР

Българите в чужбина също ще си вадят нови биометрични документи на специално оборудвани гишета в консулствата ни в 30 страни, съобщиха МВР и МВнР.

Добра новина, като се има предвид, че можеше и да няма такива гишета, а хората с изтекли документи да бъдат принудени да се връщат в страната за подновяването им.

Втората добра новина е, че новите документи ще са само два пъти по-скъпи ако ги вадите в чужбина, отколкото същите в България: 40 евро, вместо 40 лева за паспорт. А можеше, още можеше. Например заявленията за нови документи се продават в България за 50 ст., а в консулствата за 1 евро.

Третата добра новина е, че ако не ви се чака дипломатическата поща, можете да платите 60 евро и да получите документа си по куриер. Така процедират от години в посолството на САЩ, например, с паспортите, в които полагат визи. Оставяте паспорта днес в консулството, а на следващия ден или най-късно след три дни той вече е в джоба ви.

А сега лошите новини.

На гишетата в чужбина се плаща само кеш. Няма и помен от устройства за банкови карти, не са указани сметки за банков превод.

Сроковете са безумно дълги за този информационен век. Според МВнР предаването на паспортните данни е по електронен път, което отнема по-малко от секунда. Обратно документът може да пътува с куриер, което отнема максимум 3 дни от България до всяка точка на света. Защо при това положение срокът за нормална услуга е 90 дни, а за бърза е 60 дни, при 30 дни и 3 дни в България, остава загадка.

Загадка остава и цената от 300 000 лева платени от данъкоплатеца чрез МВР за всяко задгранично биометрично гише.

По най-смела оценка едно такова гише не съдържа хардуер за повече от 3000 лв.

Срещу 300 000 лв. в консулствата можеха да сложат и машини за печатане на паспорти и лични карти, вместо да се изпращат от България.

Все пак, като се махнат тези бъгове, усилията на институциите заслужават похвала. С това темпо можем да се надяваме, че при следващата рационализация след 10 години ще имаме документи с чип и електронен подпис, които ще се издават тутакси на гишето в България или в Аделаида.

Сигурно е възможно технически това да стане и за личните документи, след като банките са се научили да го правят за клиентите си с разплащателни карти преди повече от 20 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?