Пастир е обвинен за пожара в Кресненското дефиле

Огънят е овладян, жителите на село Влахи се върнаха по домовете си

30-годишен говедар от ромски произход е задържан и обвинен за причиняване на големия пожар в Кресненското дефиле по непредпазливост. Това съобщи на извънреден брифинг във вторник говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Според обвинението, повдигнато на Костадин Митев, той е хвърлил незагасената си цигара, причинявайки значителни имуществени вреди за над 3 милиона лева. След като видял, че предизвикал пожар, пастирът опитал да загаси пламъците с горната си дреха, получавайки обгаряния по краката. Потърсил помощ от кмета на село Брежани, но не признал, че той е запалил огъня.

"Извършителят на престъплението ще бъде задържан за 72 часа, а прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Законът предвижда наказание до 5 години затвор", уточни Арнаудова.

По думите ѝ обвиняемият е бил заподозрян още в петък, но в продължение на четири дни отричал, че е причинил пожара. Впоследствие обаче направил самопризнания, тъй акто разследващите открили огорелите му дрехи във ферма, намираща се на километър от пожара.

"С ареста на говедаря се слага край на спекулациите, че някои умишлно е причинил пожара, за да преследва някакви други цели", обобщи говорителят на главния прокурор в Благоевград.

Предстои назначаването на лесовъдска и пожаротехническа експертиза. Районният прокурор в града Борислав Ковачки уточни, че гърмежите, които са чули жители на село Мечкул, са от пукота от статичното електричество заради високата температура при пожара. С това отпада версията, че някой е причинил пожара с пиратки.

Пожарникарите ще продължат да контролират ситуацията

Малко по-рано вътрешният министър Валентин Радев обяви, че бушуващият в продължение на шест дни пожар вече е овладян. Ситуацията обаче остава под контрол, като през следващите дни пожарникарите ще продължат да работят по окончателното погасяване на последните останали огнища.

"Всички огнища на пожара са ограничени и локализирани. Задачата ни е изпълнена, по тази причина закривам кризисния щаб", обяви на последния брифинг вътрешният министър Валентин Радев.

По думите му средно по 500 пожарникари, военни, горски и доброволци са участвали в гасенето. Включени са били по 70 единици техника, от които два военни и един частен хеликоптер през последния ден.

След овладяването на пожара започна и връщането на хората от евакуираното село Влахи, за гарантиране на спокойствието обаче остава в сила контролираният достъп. Навсякъде е възстановено електроподаването, включително и в тунела, няма проблем с далекопроводите, те също са пуснати.

Радев съобщи още, че движението по пътя в района на пожара е нормализирано и призова щофьорите да пропускат специализираната техника и да не хвърлят през прозорците на автомобилите си фасове, които биха могли да предизвикат нови пожари.

"Прокуратурата и МВР продължават следствените действия за установяване на причините за разразяване на пожара. Важно е те да бъдат изяснени, за да може в бъдеще подобни случаи да бъдат предотвратени", добави вътрешният министър с уточнението, че предстои да се изясни размерът на нанесените щети. Той отчете като "много добър резултат от спасителната акция" липсата на жертви и пострадали.

По-рано във вторник шефът на пожарната Николай Николов описа нощта като драматична заради възникнали две много тежки нови огнища между село Сенокос и село Ощава, които впоследствие са били овладяни.

Пожарът край Сопот също е погасен, причината не е ясна

Междувременно пожарът край сопотските села Московец, Анево и Иганово, също бе загасен. Огнената стихия се простираше на фронт от близо 10 километра, като работата на пожарникарите бе затруднена от силния вятър.

Все още не е ясно от къде е тръгнал пожарът. Според една от версиите пламъците тръгнали, след като оръжейниците тествали боеприпаси на полигона на ВМЗ Сопот. Малко по-късно обаче от завода признаха, че са причинили пожар в района по време на планирани изпитателни действия, но той е локализиран и потушен. В същото време извън територията на държавното дружество – южно от Подбалканския път София-Бургас, бил избухнал друг пожар, за който заводът нямал вина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?