Пастор Джоунс се отказа да гори Корана

Пастор Тери Джоунс се отказa от плановете си да изгори екземпляри на Корана на 11 септември заради острите критики срещу него от целия свят, съобщи Асошиейтед прес.

Преди да обяви, че се отказва от плановете си, пастор Джоунс - глава на маргинална баптистка група в град Гейнсвил, Флорида, разговарял по телефона с министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс. Основният аргумент на министъра е, че острата реакция в ислямските държави срещу изгарянето на екземпляри на свещенната за мюсюлманите книга създава реална опасност за американските войници в Афганистан.

Срещу плановете на пастора се обявиха президентът на САЩ Барак Обама, както и държавни и религиозни лидери в целия свят.

В изявление пред журналисти пасторът заяви, че се отказал от плановете си, след като инициаторът на идеята да бъде построена джамия близо до мястото на срутените през 2001 г. кули на Световния търговски център, се отказал от намеренията си.

Съобщението бе направено в присъствието на имам Мухамад Мусри, председател на Ислямското дружество в Централна Флорида.

Пастор Джоунс и имам Мусри ще отпътуват за Ню Йорк, за да се срещнат с имам Фейсал Абдул Рауф, който е глава на организацията, планираща създаването на мюсюлмански културен център на две пресечки от "кота нула", където се издигаха кулите на Световния търговски център.

"Никой засега не е поемал задължения да премества мюсюлманския център в южната част на Манхатън. Имаме уговорка за среща и се надявам, че ще се стигне до мирно решение", заявил Мусри.

В традиционното си послание до мюсюлманите по случай празника Аид ал фитр, с който мюсюлманите отбелязват края на свещения месец Рамазан, президентът Обама изтъкна, че "този празник е добър повод да си припомним положителната роля на религиозната толерантност на всички вярващи, в това число и на мюсюлманите, в живота на американското общество".

Тази година Аид ал фитр съвпада с 9-та годишнина от нападенията срещу Световния търговски център в Ню Йорк и срещу зданието на Пентагона във Вашингтон на 11 септември 2001 г.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?