Пастор Гаук, който отвори архивите на Щази, отново е фаворит на германците за президент

Пастор Гаук, който отвори архивите на Щази, отново е фаворит на германците за президент

Бившият източногермански опозиционен активист Йоахим Гаук, чиято кандидатура за президент беше отхвърлена от канцлера Ангела Меркел преди две години, е фаворит за поста, освободен след оставката на Кристиан Вулф. Това показва социологическо проучване, оповестено в неделя. Същия ден коалиционното правителство на Меркел се събра да обсъди кандидатурите за овакантения пост.

Кристиян Вулф, който през 2010 г. бе предпочетен от Меркел за държавен глава, подаде оставка в петък заради поредица скандали, свързани с ползвани от него финансови услуги. В момента Меркел е принудена да търси нов човек за поста, който в Германия е предимно церемониален, но влиятелен.

Според анкетата, публикувана във в. "Билд ам зонтаг", Гаук е подкрепян от 54 процента от германците, въпреки че той самият не е обявил, че иска да се кандидатира за президент.

72-годишният защитник на правата на човека беше активна опозиционна фигура при комунистическия режим в Източна Германия. Той не е свързан с никоя от основните политически партии.

Гаук, който е бил лутерански духовник, преди да заработи за правителството за разкриването на бивши агенти от времето на комунизма, слиса правителството на Ангела Меркел през 2010 г., като получи вълна от подкрепа из цялата страна.

В очите на много свои сънародници той е национален герой. Съществува дори правителствена служба, която хората разговорно наричат на негово име - Архивите на Гаук, които съхраняват и пресяват досиетата, оставени от комунистическата тайна полиция на Източна Германия Щази.

От 1990 до 2000 г., Гаук който също е сред репресираните, ръководеше постепенното разкриване на злоупотребите на комунистическия режим в ГДР.

Филмът "Животът на другите", който през 2006 г. взе "Оскар" и в който се разказва за разкаял се бивш агент на Щази, е драматизация на християнската доктрина на Гаук, според която истината и помирението дават свобода.

Преди две години обаче Меркел се противопостави на кандидатурата му и наложи за поста провинциалния консерватор Вулф, разчитайки на твърдата подкрепа в парламента.


След оставката на Вулф Меркел каза, че ще търси консенсусен кандидат с опозицията. Това търсене обаче може да предизвика разделения и да отклони вниманието на правителството от усилията за овладяване на дълговата криза в еврозоната, отбелязва агенция Ройтерс.

Опозиционната Германска социалдемократическа партия заяви в събота, че подкрепя Гаук, но каза, че е отворена и за други предложения. Социалдемократите и Зелените обявиха, че ще се противопоставят на кандидатурата на който и да е член на правителството, като отхвърлиха финансовия министър Волфганг Шойбле и министъра на труда и социалните грижи Урсула фон дер Лайен.

Парламентът, в който мнозинството на Меркел значително намаля след няколко изборни поражения на местно ниво, трябва да гласува за нов президент до 18 март.

Макар че оттеглянето на Вулф е възприемано като политически удар за Меркел, изборът на нов президент е навременен тест за това каква тежестта ѝ в германската политика след шест и години и половина на канцлерския пост.

В миналото президентите на страната често изпълняваха ролята на своеобразен контрапункт на канцлерите. През годините на канцлерския пост обаче Меркел се превърна в нещо като "Mutti" или майка на нацията, поела трудните отговорности на управлението по време на криза, без да оставя възможност на други политици да "блеснат".

"Ангела Меркел е истинският държавен глава", писа немският в. "Ди Велт".

От известно време канцлерът надскочи пределите на партийната политика и просто пое върху себе си отговорностите на провалилия се президент, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?