Път, индустриална зона и рестарт на "Химко" ще съживяват Северозападна България

Завод "Химко". Снимка: БГНЕС

С привличане на инвеститори в Индустриалната зона Видин, строеж на пътя Ботевград-Видин и евентуален рестарт на производството на торовия завод "Химко", икономическото министерство смята да съживява икономиката и да повишава жизнения стандарт в Северозападна България. Това стана ясно от представените от зам.-министъра на икономиката Любен Петров във Враца във вторник мерки за насърчаване на инвестициите в региона.

Той посочи като един от основните приоритети на ведомството предоставяне на преференции по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност” на малки и средни предприятия от региони с висока безработица, каквито са всички десет общини от област Враца.

"Приоритетно ще се занимаваме с бизнес средата на северозападните райони, така че нещата тук да достигнат стандартите на по-развитите райони в страната”, каза Петров и призова бизнесът да дава предложения за облекчаване на работата му.

Той обясни още, че министърът на икономиката Божидар Лукарски ще търси инвеститори в Индустриалната зона във Видин и въобще в региона по време на бизнес форум на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който се провежда същия ден в Белград. В сръбската столица ще се търси финансиране и за строежа на пътя Ботевград-Видин чрез публично-частно партньорство. Инфраструктурните проекти са един от най-важните фактори за стимулиране на икономическия ръст и привличане на инвеститори, посочи зам.-министърът. "Каквито и инвестиции да се случват, без инфраструктурна среда, няма как да бъдат успешни”, коментира Любен Петров.

Въпреки че проектът за пътя не е в ресора на министерството на икономиката, ще работим за намиране на инвестиции за неговото изграждане, както и за съпътстваща и логистична инфраструктура в региона, допълни той.

В отговор на въпрос Петров каза, че ведомството му ще търси инвеститор за евентуалното рестартиране на "Химко", независимо че проблемите със затвореното химическо предприятие са останали за решаване в енергийното министерство. Ако се намери такъв, заводът може отново да бъде пуснат, стана ясно от думите му.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?