Път, индустриална зона и рестарт на "Химко" ще съживяват Северозападна България

Завод "Химко". Снимка: БГНЕС

С привличане на инвеститори в Индустриалната зона Видин, строеж на пътя Ботевград-Видин и евентуален рестарт на производството на торовия завод "Химко", икономическото министерство смята да съживява икономиката и да повишава жизнения стандарт в Северозападна България. Това стана ясно от представените от зам.-министъра на икономиката Любен Петров във Враца във вторник мерки за насърчаване на инвестициите в региона.

Той посочи като един от основните приоритети на ведомството предоставяне на преференции по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност” на малки и средни предприятия от региони с висока безработица, каквито са всички десет общини от област Враца.

"Приоритетно ще се занимаваме с бизнес средата на северозападните райони, така че нещата тук да достигнат стандартите на по-развитите райони в страната”, каза Петров и призова бизнесът да дава предложения за облекчаване на работата му.

Той обясни още, че министърът на икономиката Божидар Лукарски ще търси инвеститори в Индустриалната зона във Видин и въобще в региона по време на бизнес форум на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който се провежда същия ден в Белград. В сръбската столица ще се търси финансиране и за строежа на пътя Ботевград-Видин чрез публично-частно партньорство. Инфраструктурните проекти са един от най-важните фактори за стимулиране на икономическия ръст и привличане на инвеститори, посочи зам.-министърът. "Каквито и инвестиции да се случват, без инфраструктурна среда, няма как да бъдат успешни”, коментира Любен Петров.

Въпреки че проектът за пътя не е в ресора на министерството на икономиката, ще работим за намиране на инвестиции за неговото изграждане, както и за съпътстваща и логистична инфраструктура в региона, допълни той.

В отговор на въпрос Петров каза, че ведомството му ще търси инвеститор за евентуалното рестартиране на "Химко", независимо че проблемите със затвореното химическо предприятие са останали за решаване в енергийното министерство. Ако се намери такъв, заводът може отново да бъде пуснат, стана ясно от думите му.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?