Пътеките за долекуване остават на хартия

Пътеките за долекуване остават на хартия

От края на този месец пациенти след операция и хора с различни травми и заболявания трябваше да могат да останат в болница след приключването на активното им лечение и за тяхното възстановяване да се полагат специални грижи. За целта бяха разработени пет нови клинични пътеки за долекуване, които трябваше да са основа за бъдещето преструктуриране на болниците – една от целите на обявената от правителството здравна реформа. Идеята е да се позволи преобразуването на някои заведения за активно лечение в такива за долекуване.

Във вторник в Държавен вестник бяха обнародвани промените в наредбата на здравното министерство, която регламентира кои медицински дейности се плащат от Здравната каса и с която се уреждат новите пътеки. И макар че в наредбата е записано, че новите пътеки влизат в сила от 21 юни, засега те не са остойностени и болниците не могат да работят по тях.

Петте пътеки са “Долекуване след вътрешни заболявания с остатъчни проблеми за здравето”; “Долекуване след хирургични интервенции с голям и много голям обем и сложност с остатъчни проблеми за здравето”; “Продължително лечение след травми и заболявания на централната и периферната нервна система”; “Продължително лечение при вътрешни заболявания” и “Първични имунодефицити”.

В началото на месеца здравният министър Анна-Мария Борисова обяви, че пътеките ще заработят от 21 юни и каза, че се чака оценка от Министерството на финансите за размера на плащането по тях. Тя увери, че пари за преструктуриране на болниците има.

Във вторник обаче се оказа, че около остойностяването на новите пътеки цари пълна неяснота.

От НЗОК заявиха пред Mediapool, че цените на клиничните пътеки тепърва предстои да бъдат уточнени в анекс към Националния рамков договор (НРД) за 2010 година, но преговори с Лекарския съюз все още не са насрочени. По думите им обаче това щяло да стане скоро.

Не е ясно обаче защо това не е синхронизирано с министерството и остойностяването не е станало факт преди излизането на промените в наредбата.

Главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков каза пред Mediapool, че ако не бъдат подсигурени допълнителни средства в бюджета на НЗОК, новите клинични пътеки не могат да заработят.

“Бюджетът на НЗОК не стига за покриването на сегашните клинични пътеки, които са недофинансирани, какво остава за новите“, коментира той. Анализ на Министерството на финансите показа, че 214 клинични пътеки са недофинансирани с 291 млн. лв, а за 84 пътеки здравната каса дава 102 млн. лв. повече от реалните разходи на болниците за тях.

Ленков не се ангажира с прогноза колко време би отнело остойностяването на новите клинични пътеки от страна на БЛС и НЗОК. Според него при липса на допълнително финансиране тази година новите пътеки няма да могат да заработят и това ще остане за следващата година.

Предстои актуализация на бюджета на здравната каса с 220 млн. лева, от които 200 млн. лева ще бъдат за болниците, но миналата седмица шефката на НЗОК Нели Нешева призна, че въпреки това се налагат рестрикции в плащанията към лечебните заведения. Поради тази причина през втората половина на годината НЗОК ще плаща на болниците само размера на делегираните им бюджети, а не както досега според извършената от тях дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?