Пати Остин и още плеяда звезди под открито небе обещава юбилейният джаз фест в Банско

Тазгодишният джаз фестивал в Банско ще е юбилеен – 20-то поред издание – и това обещава истински маратон от джаз и поп музика в дните от 5 до 12 август. Голямото име на предстоящия фест ще е Пати Остин, една от истинските гранддами на джаза, певицата, за която самата Ела Фицджералд казва, че може да я наследи. Тази година се навършват сто години от рождението на Ела и Пати Остин прави световно турне For Ella, а Банско е една от дестинациите на този проект. Прочутата американска джаз и соул певица вече изнесе един концерт в София – на 17 май, като част от цикъла "Музиката на Америка". Всички, които искат да се насладят още веднъж на нейните виртуозни изпълнения, или пък са пропуснали концерта ѝ в НДК, могат да направят това на 12 август в Банско – при това на площада, под звездите.

Пати Остин

Кръщелница на Дайна Уошингтън и Куинси Джоунс, през годините тя работи с великия продуцент, а сред дуетните ѝ партньори са Майкъл Джексън, Джеймс Инграм, Джордж Бенсън и др. Песните ѝ са винаги на челните места на класациите, а със своя класически джаз албум Avant Gershwin от 2008 г. тя печели наградата "Грами". Певицата започна и серия от концертни участия като солист на симфонични оркестри с програма с песните на Ела Фицджералд и Дюк Елингтън.

Гостуването на Белградския биг-бенд с Урош Перич (наричан белия Рей Чарлс, личен приятел на големия певец, който две от европейските си турнета прави именно с този бенд) е друго значимо събитие на 20-тото издание на джаз фестивала в Банско.

На "юбилейната" сцена тази година ще свирят цели пет биг-беднда (от България, от Германия, от Беларус, от Грузия, от Сърбия ) и общо 30 състава. Любопитна подробност е, че германския биг-бенд "Суинг кидс" е това, че е съставен от ученици в гимназията "Имануел Кант" в град Рюселсхайм.

Ще се има плеада български джаз звезди като Хилда Казясан, Васил Петров, Камелия Тодорова, Петър Салчев, както и млади дарования, на които д-р Емил Илиев, организаторът на фестивала, винаги се е стремил да дава сцена за изява.

Джаз фестивалът започва на 5 август с летящ старт: откриват "Сентиментал Суингърс" и Биг бенд Благоевград и специален гост Михаил Йосифов, следвани от триото на Влатко Стефановски (Македония), Аксел Цвингенбергер (Германия) и Патриция Лакуидара (Италия).

"Сентиментал Суингърс"

Тази година ще има сериозно италианско присъствие. Освен Патриция Лакуидара, чиито композиции да богати на фолклорни мотиви и експериментално звучене и е сред култовите италиански певци и композитори, в Банско за втори път пристигат "Спагети сиунг беднд", които изнасят истински спектакъл с музика, колоритни костюми и кулинарни експерименти. Гостуват още италианската група "Рондела" и италианско-българският проект "Акуафоника".

"Спагети сиунг беднд"

Рок бандата на швейцарския певец Seven (истинското му и е Ян Детвилер), която е изключително популярна в немскоезична Европа, излиза на сцената на 7 август след Хилда Казазян квартет.

На 6 август, неделя, ще свирят и пеят "Сайд степс квинтет" (Германия), които представят интеркосмически поп-джаз и няма как да не разтанцуват публиката.

С интерес се очаква полската група с чудновато име "Шопен на струните на триото". Тримата участници – джаз цигулар, класически китарист и джаз басист – винаги са си задавали въпроса как би се развила музиката, ако Фредерик Шопен бе цигулар, китарист или контрабасист. Отговорът очакваме на 9 август.

След тях на сцената излиза Тони Момрел &Бенд (Великобритания). Певецът -композитор Тони Момрел е сред най-търсените артисти на R&B/соул в момента, неговият албум от 2015 г. "Keep pushing" му носи статут на звезда -заглавната песен става номер 1 в британските класации за соул музика и е номиниран за най-добър вокалист в интернет платформата SoulTracks.

Тони Момрел

Същата вечер програмата открива дуото Two Cities One World (България/САЩ) на младата семейно-музикална двойка Анна Янова-Катур и Джаред Катур.

А на 8 август очакваме "Джабе" – най-добрата група в Унгария за джаз/уърлд/фюжън музика, която има повече от 50 издадени албума и участия в над 42 държави.

Младата българска джаз певица Меги Алексиева-Мей излиза на сцената на 10 август като специален гост на френската група Фредерик Виал, Тома Кордоли, Йоан Сера.

Едно от най-очакваните и гарантирано вълнуващи участия е това на прочутата холандска саксофонистка Кенди Дълфър (11 август), която вече е гостувала на джаз феста в Банско.

Последната вечер (12 август) започва с Петър Славчев&Octet Plovdiv (България). Следва кулминацията на юбилейния джаз фест: Пати Остин&Трио *Честване 100 години Ела (САЩ).

Празникът приключва подобаващо с ветерана Мънго Джери, чиято песен In the summertime (1970 г.) се превръща в най-големия световен летен хит, а продадените копия са 30 милиона.

Както всяка година, и сега програмата не свършва на площада, а продължава с джем съшънс в различни клубове, които се превръщат в сцени на импровизации и купон.

Повече подробности за програмата на фестивала, който всяко лято гарантира вълнуваща джаз ваканция на все повече български и чуждестранни фенове, може да прочетете тук .

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?