Пътища станаха реки, къщи са под вода, евакуация на хора

Четирима министри утре ще се обясняват в парламента за наводненията

Продължаващите втори ден обилни валежи доведоха до обявяване на бедствено положение в няколко общини, прекъснато електричество, евакуация и свлачища. Под вода са повечето пътища в Благоевградско и Бургаско.

Река Струма излезе от коритото си и наводни вили на метри от едноименната магистрала. Изключително високо е нивото и на река Места, а за сряда се очаква повишение на водите в долните течения на Искър, Вит, Осъм и Янтра. Същото ще е положението с реките Провадийска, Камчия, Севернобургаските реки и във водосборите на реките южно от Бургас до Резово, сочат прогнозите на екоминистерството. Опасно ще е нивото на Марица при Първомай, Харманли и Свиленград, както и на Тунджа при Ямбол и Елхово.

Реално пораженията от валежите вече обхванаха почти цялата територия на страната. Голяма част от язовирите се изпускат, за да не прелеят. Стопанисващите ги твърдят, че това става контролирано.

В сряда в парламента са привикани министрите на вътрешните работи, на околната среда, на енергетиката и енергетиката, за да дадат обяснения за последиците от лошото време и предприетите мерки.

В Смолян 11 души бяха затрупани в паянтова къща. Седемте деца и четиримата възрастни бяха извадени изпод отломките от пожарната. В Бургас бяха евакуирани 20 къщи от вилна зона "Черниците". Остава в сила бедственото положение в Струмяни. Същото бе обявено в понеделник в Трън и част от Пернишко. В понеделник вечер от МВР отчетоха, че над 100 населени места са без ток. В част от софийските села положението остава тежко. Проходът на републиката бе затворен за кратко заради обилен сняг. Трафикът се насочваше през Шипка.

Евакуация

В 5.30 ч. във вторник системата за ранно оповестяване в Бургас е отчела критично високи нива на водите на р. Маринка край вилната зона "Черниците", съобщиха от общината. Кметът Димитър Николов е разпоредил евакуация на част от къщите. В "червената зона" е и р. Отоманлийска край Ченгене скеле, но там няма опасност от заливане на къщи.


Снимка: БГНЕС

"Следим ситуацията в двата рискови участъка в района, няма пряк риск за здравето и живота на хората там. Системата за ранно оповестяване при наводнения доказа своята ефективност и благодарение на нея предприехме действия. Това ми дава основание да я разширим още тази година с нови датчици", каза Николов.

Свлачище

Активирано от валежите свлачище в смолянския квартал "Младост" е отнесло паянтова постройка. Под останките ѝ са били затрупани седем деца и четирима възрастни. Няма сериозно пострадали. Сигналът за инцидента е подаден късно вечерта в понеделник. Те са извадени от екипи на полицията и пожарната. Прегледани са от лекар и са настанени при роднини.


Снимка: БГНЕС

Свлачище затрупа и пътя Банско-Гоце Делчев. Бе спряно движението на теснолинейката между Септември и Добринище. Заради повишените нива на Струма остава в сила частичното бедствено положение в Струмяни. Река Места скъса диги в Борово. В Елешница придошлата вода отнесе въжен мост.


Снимка: БГНЕС

Не бедствено, но тежко

Макар да не е обявено бедствено положение в софийското село Мировяне, в кв. "Требич", както и в Нови Искър положението остава тежко. Наводнени са дворове и приземни етажи на къщи.

Любителски кадри показват ситуацията след обилните валежи в Пловдив, Перник, Трън и Варна. Според управляващите всичко е под контрол. Подробности тук: https://bit.ly/3btDhJb

Posted by Mediapool.bg on Tuesday, January 12, 2021

"Много хора си имат помпи в къщи и сами се отводняват. Има хора, които нямат. Ситуацията хич не е лека. Сутринта се наводни и пътят между кв. "Требич" и околовръстното шосе на София. Прави се временна дига, за да може да се спре водата и ще се направи още една дига, за да може в долната част на квартала да започнем да отводняваме, тъй като влиза много вода от полето", заяви пред БНР кметът на район "Надежда" Димитър Димов.


Снимка: БГНЕС

На място столичният кмет Йорданка Фандъкова отчете, че няма опасност за хората.

"Има наводнени къщи и щетите по тях ще се описват в края на деня. Най-напред трябва да спаднат нивата на реките. Екипите на пожарната са работили през нощта за издигането на диги в Мировяне. Има сграда на хоспис, която защитаваме", заяви тя.


Снимка: БГНЕС

Всичко е под контрол

Премиерът Бойко Борисов, който в понеделник вечерта посети пернишкото село Ярджиловци, за да види каква организация се прави, заяви, че институциите имат готовност да реагират. Той обяви и създаването на поредния щаб – този път към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

"Ситуацията в страната се нормализира. Институциите са в пълна готовност да реагират, включително и на граждански сигнали. Наблюдават се нивата на язовирите и където е необходимо се изпускат контролирано. Към момента няма язовири, които да представляват опасност за хората", заяви той.

За наводенията в Перник не е виновен яз. "Студена", който от два дни се изпуска контролирано заради опасност от преливане, каза пък екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро. Миналата година по това време водоемът бе пресъхнал и в града имаше воден режим. Сега е пред преливане.

"Ако го оставим наполовина пълен, ще кажете, защо оставихте града без вода... Има си разчети. И, когато сега дойде голямата вода, дойдоха 6-7 кубика, ние изпускахме по два. Дойдоха 14 кубика, ние изпускаме по 5. Даже една нощ спряхме язовира, за да може да помогнем на реката. В момента 14 дни от тук нататък ще се изпуска тоя язовир по 4-5 кубика", заяви той.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?