Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Пътищата - изрядни по документи, но опасни за ползване

Петима шефове на АПИ и трима на ДНСК са се сменили през годините, докато е ремонтиран пътят в Искърското дефиле

7 коментара
Сн.: www.dunavmost.com

Тежката автобусна катастрофа край Своге отвори кутията на Пандора – некачествено ремонтираните пътища, които се нуждаят от ремонт на ремонта само след няколко години експлоатация. Към момента единственият виновник за 17-те жертви е шофьорът на автобуса, карал с 13 км/ч превишена скорост и без повторен технически преглед на автобуса. Засега не е ясно дали разследващите, които проверяват и пътната агенция, и компанията изпълнител на пътя "Трейс Своге", ще намерят и виновни длъжностни лица за състоянието на пътя, който по признание на регионалния министър имал 22 дефекта и варовик в асфалта.

В това време ГЕРБ и БСП се замерят с взаимни обвинения в чий управленски мандат е правен калпавият главен път през Искърското дефиле, с което на практика признават публичната тайна, че не правилата и компетентността са водещият принцип в работата на пътната администрация, а коя политическа сила "разпределя порциите" в пътното строителство.

Договорът с обединението "Трейс Своге" за ремонт на пътя през Искърското дефиле е подписан на 3 август 2011 г. . До въвеждането на пътя в експлоатация с издаването на т.нар. Акт 16 от ДНСК – 27 декември 2016 г. , са се сменили пет правителства – две на Бойко Борисов, едно на Пламен Орешарски (БСП и ДПС), два служебни кабинета, пет министри на регионалното развитие, петима председатели на Управителния съвет на "Пътна агенция" и трима началници на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК).

От ГЕРБ и БСП обявиха, че няма да има политически чадър за никого и всеки отговорен ще си понесе последствията. "Към никого няма да има нито закрила, нито пощада", декларира премиерът Бойко Борисов в сряда. Ден по-рано лидерът на БСП Корнелия Нинова го призова да подаде оставка. "Пределно ясно е вече, че трябва да се поеме и конкретна политическа отговорност. Има ли смелост премиерът, както до вчера казваше: "Аз строя пътища и магистрали", да излезе сега и да каже: "Аз строя пътища и магистрали така, че вие загивате по тях", или пак ще си измият ръцете с някой - шеф на агенция, фирма и т.н.", каза Нинова.

Партийният ѝ заместник Кирил Добрев заяви, че ако има виновни от правителството на Орешарски, те също трябва да си понесат отговорността.

Магистрални коловози и пропадания

Проблемът с качеството на пътищата и магистралите ескалира през последните години. Тръгна от коловозите по магистрала "Тракия" на новите участъци, строени след 2000 г.

Предупрежденията имаше както от бившата "Синя коалиция", така и от покойния бивш зам.-министър на регионалното развитие и депутат от БСП Димчо Михалевски. През 2011 г. той твърдеше, че се използва некачествен материал, но ГЕРБ впрегна цялата си машина да го опровергава и по документи всичко беше наред.  Сега, седем години по-късно, от джоба на данъкоплатците ще бъдат дадени около 50 млн. лв. за безобразните коловози и вълни по активната лента на "Тракия".

И това не е всичко: магистрала "Марица" пропадна малко след като беше пусната в експлоатация. След нея и участък от магистрала "Тракия" между Бургас и Карнобат.

Напука се и нова отсечка от магистрала "Струма". Нулевият лот на "Хемус също премина през стандартния ремонт след изграждането му. За 19-километровата магистрала "Люлин" ремонтите станаха нещо обичайно.

В омагьосания кръг на въпроси без отговори

През годините са се правели опити нещата да се променят. Периодично са повдигани въпросите не само за качеството и цената на строителството, но и за това, че големите поръчки редовно се печелят от едни и същи компании, чиито собственици нерядко са непрозрачни, но по правило са приближени на властта.

Служебният премиер Марин Райков призова КЗК да посочи монополите и картелите в секторите на икономиката. Отговорът на независимия антимонополен орган, съставен от политически назначени лица, беше мълчание.

Правителството на Пламен Орешарски се опита да отвори темата с качеството на новопостроените магистрали и пътищата, които са основно ремонтирани с европейски пари.

"Прехвалените евтини магистрали на Борисов всъщност се оказаха скъпи. Два тунела на магистрала "Люлин" са изпълнени некачествено и неправилно и сега текат. Над 80% от ремонтираните пътища по оперативна програма "Регионално развитие" са с дефекти, а над 35% от пътищата са в ужасно състояние." Тази апокалиптична картина представи министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева (от кабинета "Орешарски") при отчета си за 100-те си дни управление през 2013 г.

Това е "претопляне на старата манджа" и "пиар акция", отговори Лиляна Павлова – два пъти министър на регионалното развитие в първото и второ правителство на Бойко Борисов.

Думите на Терзиева бяха приети със съмнение, защото тя беше фигурантът, зад който стоеше сянката на Делян Пеевски, въпреки че формално беше назначение от квотата на БСП в кабинета "Орешарски". Министър Терзиева разписа строителното разрешение за спорния проект за газопровода "Южен поток", в който участваха фирми свързани с БСП и ДПС, включително такива на Пеевски. Бойко Борисов дори ехидно я нарече "министърката с розовото костюмче". Критиките на Терзиева скоро секнаха, след като стана ясно, че България ще трябва да връща стотици милиони левове на Брюксел, ако твърденията на министърката се окажеха верни.

Назначеният от президента Румен Радев служебен кабинет на Огнян Герджиков (януари -май 2017 г.) също направи опит за ревизия на обществените поръчки, от който не последва нищо.  По негово време се случи трагедията в тунел "Ечемишка", когато жена загина от паднало осветително тяло. Лиляна Павлова обяви, че с ревизията на търговете се хвърля храна на кучетата, а в началото на третия си премиерски мандат Бойко Борисов надлежно прати завещаната му от Герджиков папка с обществените поръчки на прокуратурата, която така и не съобщи дали е открила нещо нередно.

Нови закони и нови органи

Сега, след трагедията край Своге, отново ще се вземат комплексни мерки, ще се пишат закони, ще се прави нов правителствен орган за безопасност по пътищата, в който най-вероятно ще намерят място експерти от ранга на бившата депутатка от "Атака" Калина Крумова, към момента съветничка на вътрешния министър по безопасност по пътищата. Неотдавна тя, съвместно с дамско трио от БАН, получиха половин милион лева по проект за осъвременяване на психотестовете за шофьорите. 

Комисията, приела пътя Мездра-Нови Искър, е назначена от Милка Гечева

Известните досега факти за ремонта на пътя през Искърското дефиле разкриха доста абсурди и повдигнаха множество въпроси - например има ли нормативи за сцеплението на пътните настилки с гумите и задължени ли са фирмите да го спазват; защо властите са приели пътя без забележки, след като се оказа, че в асфалта има варовик; кой следи надеждността на тестовете на частните лаборатории, които установяват качеството на настилката; дали властите приемат завършени обекти само по документи, без да правят реална проверка и пр.

В случая с 82-километровия път държавно- приемателна комисия е била от 20 души, по думите на регионалния министър Нанков. Тя се назначава от шефа на ДНСК. Към онзи момент начело на ДНСК е била инж. Милка Гечева. Предшественикът ѝ   арх. Николай Христов   разказа преди време за лошите практики по времето на Гечева за приемането на обекти и издаването на документи с невярно съдържание. Сезира и прокуратурата, но отново безрезултатно. След това Христов бе сменен отново с Гечева. Тя пък беше отстранена по настояване на вицепремиера Валери Симеонов, заради "моловете" на плажа.

Кои са експертите, приели ремонтираният от "Трейс Своге" път, засега не е ясно, но за това пък са известни правителствата, ресорните министри, шефовете на АПИ и ДНСК.

Правителствата, които са се сменили от 2011 г. досега:

 • Първи кабинет на Бойко Борисов - ГЕРБ

 • Служебен кабинет на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев

 • Правителство на Пламен Орешарски – БСП и ДПС

 • Служебен кабинет на Георги Близнашки, назначен от президента Росен Плевнелиев

 • Втори кабинет на Бойко Борисов – ГЕРБ и Реформаторски блок

 • Служебен кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев

 • Трети кабинет на Бойко Борисов – ГЕРБ и "Обединени патриоти"

 

Министри на регионалното развитие 2011 – 2016

 • Лиляна Павлова – септември 2011 г.

 • Екатерина Захариева – март 2013 г.

 • Десислава Терзиева – май 2013 г.

 • Екатерина Захариева – август 2014 г.

 • Лиляна Павлова – ноември 2014 г.

 

Председатели на Управителния съвет на АПИ 2011 – 2016

 • Сергей Михалев – февруари – септември 2011 г.

 • Лазар Лазаров – септември 2011 – август 2013 г.

 • Стефан Чайков – август 2013 – август 2014 г.

 • Лазар Лазаров – ноември 2014 г. - ноември 2016 г.

 • Дончо Атанасов – ноември 2016 – юли 2018 г.

Началник на ДНСК 2011 – 2016

 • инж.Милка Гечева – 2010 – 2013

 • арх. Николай Христов – 2013 – 2014

 • инж. Милка Гечева – 2014 – 2017

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Светлоносец
  #7
 2. безпартийна
  #6
 3. kompetenten
  #5

  Такава ни е държавата, пишат се огромни купища документи, а как са на практика нещата е съвсем друго. Правиш каквото си искаш, важното е да има правилните документи.

 4. Територия на Мики Маус
  #4

  Мантинелата не е наша-виж, деморацията е ваша!

 5. [email protected]
  #3

  Мога да гарантирам,че на пътя на снимката,на статията,никога няма да има катастрофи,да не говоря за тежки с убити. На българите явно нищо не трябва да им се прави,защото като им го направиш,започват да се избиват на новото,за това на дупките карат внимателно!

 6. Nikola Nikolov
  #2

  Има една-едничка причина за трагедията и в Своге , и навсякъде , по всички направления в опосканата България , а тя се нарича НЕОБУЗДАНА КОРУПЦИЯ !!!!!!!!! Всякакви други обяснения са ала-бала - само "оправдания" , в стил бла-бла-бла !!!

 7. Коментарът е изтрит в 15:18 на 03 декември 2021 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.