Поради липсата на пари

Пътищата не са готови за зимата, а първият сняг пада в петък

Поддала подпорна стена може да отцепи Банско в разгара на ски сезона

Ахивна снимка БГНЕС

Първият сняг идва в петък, но пътищата не са готови за зимата. Причината е липсата на средства. Има риск дори Банско да бъде отцепено от света заради поддала подпорна стена, която трябва спешно да се укрепи, но пари няма. За това предупреждава председателят на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лаязаров в интервю за агенция "Фокус".

Зимното поддържане на пътищата ще бъде въведено след 1 ноември, ако времето е лошо. Първо ще се въведе за по-високите части, за да бъдат опесъчавани пътищата, казва Лазаров. 

Той призовава шофьорите също да подготвят колите си за зимата, като сменят летните гуми със зимни, както и течността за чистачките с такава, която не замръзва.

Около 40% от пътната мрежа не е в добро състояние и последствията напролет ще са много тежки, предупреждава пътният шеф. По думите му там, където в момента има пукнатини и малки процепи, след попадането на водата, замръзването ѝ и преминаването на тежките камиони през тях, след затоплянето на времето напролет ще цъфнат големи дупки.

За да не се случи това, е необходимо сега да се вложат около 15 млн. лв. за подготовка на пътищата, защото напролет кърпенето на същите тези дупки ще струва три пъти повече, смята Лазаров. По думите му в най-добрия случай за отстраняване на пораженията от зимата ще са необходими около 30-40 млн. лв.

Риск Банско да остане откъснато в разгара на зимата

Пътният шеф предупреждава, че има риск в разгара на зимния сезон пътят за Банско да пропадне. Причината е поддала подпорна стена след дъждовете.

На пътя за Банско през Предела от Разлог към Симитли, при 15-ти километър, има поддала подпорна стена, която е с височина около 5 метра и се намира под насип. В момента пътят за Банско се отцепва. Поставена е временна сигнализация за ограничаване на скоростта и движението се пренасочва в лявата лента.

"Представяте си какво ще се случи, ако сега не се осигурят средства за саниранието на тази стена, тя не се укрепи и падне. Отцепването на пътя за Банско на половин ширина в разгара на зимния ски сезон ще е свързано с много нерви за туристите. Вместо да отидат на почивка да карат ски и да си почиват зимата, те ще изхабят нервите си, за да могат да стигнат до Банско", казва Лазаров.

По думите му се прави "всичко възможно за укрепване на стената", като в момента се изготвя проект, но са необходими около 200 000 лева, а за по-сериозно укрепване поне 600 000 лева.

Щети за 60 млн. лв. от наводненията

На около 60 млн. лв. възлизат щетите по пътищата след проливните дъждове, посочва Лазаров.

В Бургас са отнесени два моста, за чието възстановяване трябват около 700-800 хил. лв. В района на Монтана също са пострадали 3-4 пътни съоръжения и мостове.

Бюджетът на пътната агенция намалял 6 пъти за десетина години

При очертаващия се хроничен дефицит за поддържането на пътищата, бюджетът на АПИ е намалял 6 пъти за последните десетина години. Ако през 2006 – 2007 г. той е бил 1 млрд. лева, в момента предложението на финансовото министерство е за 169 млн. лв. за 2015 г., казва Лазаров. По думите му в сумата е включено всичко - аварийни ремонти, зимно поддържане, издръжка на агенцията, заплати, капиталовите разходи, а само за довършването на замразените участъци на магистралите "Марица" и "Струма" ще са необходими 70 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?