Пътна карта за ЕС или как Скопие ще "излекува" връзките със София

ВМРО-ДПМНЕ продължава с уличния натиск срещу Заев, а скопският университет обясни за езика

Кадър от протестите на ВМРО-ДПМНЕ. сн. БГНЕС

Пътна карта, която да ускори прилагането на Договора за добросъседство от 2017 година. За това преговарят Скопие и София, но все още няма яснота кога може да бъде подписан този документ. 

Сигналите от България са, че това едва ли ще стане в рамките на германското ротационно председателство на ЕС, което изтича в края на годината. 

"Разговаряме за практична пътна карта за осъществяване на точките от Договора за добросъседство с България", каза Зоран Попов, държавен секретар в министерството на външните работи на Република Северна Македония, който е част от преговорния екип със съседна България, пише "Независен весник".

България засега запазва мълчание около преговорите. 

"Няма никакви тайни преговори", заяви Попов, подчертавайки, че има постоянни преговори с българското външно министерство. 

Попов обясни, че се разговаря за документ и уточни: "ще видим дали това ще бъде меморандум или протокол към прилагане на договора".

Той визира обвиненията на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която твърди, че правителството на Зоран Заев води тайни преговори със София за "разпокъсването на Северна Македония". 

"Мога да кажа, че пътната карта се отнася за ускорена реализация на Договора за добросъседство и сътрудничество в различни области - икономика, образование, отбрана, култура, околна среда", oбясни Попов пред телевизия Телма, цитиран от БТА. 

Като преговорен екип под ръководството на премиера, никой, в нито един момент, не е приел разговори, които се отнасят за македонския език и идентичност, подчертал Попов.

За да вдигне блокадата си, София настоява към Договора за добросъседство от 2017 година да се подпише нов документ с конкретни ангажименти и гаранции за изпълнението им. Скопие даде сигнали, че е готово на подобни стъпки, но преговорите продължават. Останалите страни членки на ЕС пък не се съобразиха с българските изисквания и отказаха да ги заложат в преговорната рамка на Северна Македония. Това, както и отказът на Скопие за отстъпки, станаха причина София да наложи вето.

България обвини Северна Македония, че не изпълнява Договора за добросъседство и саботира работата на общата историческа комисия, която трябва да изчисти спорните въпроси. Освен това в Северна Македония продължава езика на омразата към София. 

Премиерът Зоран Заев обаче показа, че е готов на отстъпки, за да придвижи страната си към ЕС и е изправен пред мощен вътрешнополитически натиск. 

Бучковски: Не съм чудотворец 

Преди ден правителството назначи бившия премиер Владо Бучковски за специален представител за отношенията с България, а Попов коментира, че това е ясен и недвусмислен сигнал за сериозността и посветеността на правителството за инвестиране в добросъседски отношения с България.

Самият Бучковски посочи, че не е чудотворец, но ще се опита да помогне за намирането на решение. 

Не съм чудотворец, нито съм нечие асо, скрито в ръкава, нито пък нечий жокер. Аз съм Владо Бучковски, бивш премиер, който през изминалите 15 години изгради доверие в българското общество. 

Вярвам, че това ще бъде добавена стойност в усилията, които полага нашето правителство, за да успеем и намерим решение в духа на европейските ценности, заяви снощи новоназначеният специален представител за спора с България Владо Бучковски, цитиран от "Независен весник". 

Бучковски обяви, ще координира с правителството първите си посещения в България.

Ние, като истински приятели, като отговорни политици, вярваме, че можем да намерим общ език. Общата история трябва да бъде нашият влог в общото бъдеще, заяви Бучковски за очакванията за своята мисия.

След Любчо Георгиевски, Бучковски е вторият бивш премиер и влиятелен политик, който е избран от правителството да се опита да стопи леда със София, пише скопският вестник.

ВМРО-ДПМНЕ продължава с уличните блокади 

Премиерът Зоран Заев оцени вчера във Фейсбук, че опитите на опозицията да блокира работата на парламента в условия на световна пандемия са опасни, срамни и безотговорни. Заев призова депутатите от опозицията да преразгледат своето становище.

Зоран Заев отправи послание към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да откажат послушание на Мицкоски, пише "Независен".

Премиерът обвини опозицията, че се опитва да блокира приемането на закони по време на пандемията от коронавирус, сред които за ваучери от 6000 денара, за помощ за пенсионерите, самотните родители, свободните артисти и филмовите дейци.

 Заев отправи послание към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ да решат дали послушанието към лидера им Мицкоски за тях е по-важна от гражданите.

ВМРО-ДПМНЕ обяви, че продължава с протестите срещу Заев и евентуални отстъпки спрямо България в много градове. 

Македонският език -  отделен език от групата на южнославянските

На този фон Скопският университет "Св.св. Кирил и Методий" излезе с позиция за македонския език като отделен език от групата на южнославянските. 

Според университета "македонският език и неговото диалектно разнообразие имат както пространствена, така и времева приемственост".

"Македонският е отделен език от групата на южнославянските езици, който се преподава в университетски центрове по целия свят", посочват от университета. 

Според БАН обаче официалният език в Скопие е "северномакедонски български".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?