Пътна карта за VІІ блок в "Козлодуй" ще спира излишни харчове

Новата мощност трябва да бъде одобрена от ЕК, още се мисли дали да не се продаде реакторът за АЕЦ "Белене"

АЕЦ "Козлодуй"

След като идната сряда правителството вземе решение по принцип за изграждане на седми блок в съществуващата ядрена централа в Козлодуй, ще бъде изготвена пътна карта на проекта, така че всяко действие да си е на мястото, а не да изхарчим 2 млрд. лева както за АЕЦ "Белене" и тогава да мислим какво да правим. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма в рамките на парламентарния контрол в петък.

Той обясни, че още в самото начало ще бъде създадена проектна компания за бъдещата ядрена мощност, която се очаква да бъде изградена с поръчания за АЕЦ "Белене" реактор. За него НЕК вече е платила част от договорената с руската компания "Атомстройекспорт" цена, но остава да бъдат погасени още 140 млн. евро по изчисления на българската страна.

 

Самият реактор по план трябва да е напълно готов през октомври, след което се очаква той да престои около 6-7 години консервиран, докато бъдат придвижени всички процедури по евентуалното му инсталиране в АЕЦ "Козлодуй". Още когато обяви спирането на проекта АЕЦ "Белене" обаче, премиерът Бойко Борисов обяви, че е възможно руското оборудване да бъде продадено, "ако някой прояви интерес да го купи".

 

По информация на Mediapool в правителството още няма окончателно решение дали беленският реактор да се инсталира в АЕЦ "Козлодуй" или новата ядрена мощност да се прави по напълно нова технология, а руското оборудване да се продаде. Очакванията на запознатите с обсъжданите варианти за правителственото решение, което предстои в сряда, са по-скоро то да не даде отговори на тези въпроси, а да е прекалено "по принцип". Което пък отваря вратички за различни варианти според бъдещата политическа и икономическата конюнктура.

 

За създаването на проектна компания за VІІ блок обяви и Бойко Борисов в интервю за "Стандарт", публикувано в четвъртък. В него министър-председателят посочва, че "когато HSBC дадат всичките разчети и ние си направим проектна компания и си подпишем IPS контракт, тази компания, която в момента ще бъде 100 процента българска, ще си доплати реактора“. "И тогава излизаш на пазара и търсиш инвеститор. Който иска, да си купи акции", добавя премиерът. Връщайки се към разговора си с руския премиера Владимир Путин, в който му съобщил за спирането на АЕЦ "Белете", Борисов казва, че "предлага да си довършим проекта с реактора по "Белене", да го приберем или продадем, или да го модернизираме, или да го направим хибрид, или каквото и да е".

 

Според специалисти от ядрената енергетика, каквито и да са намеренията на правителството за VІІ блок в Козлодуй – с руския реактор, с променен или хибриден вариант, или изцяло нова технология, което пък би означавало провеждането на конкурс за нейния избор - при всички случаи те ще се нуждаят от одобрението на Европейската комисия.

 

Технологията, по която е изработен беленският реактор, вече е одобрена от Брюксел, но за площадката край Белене. Новата площадка в АЕЦ "Козлодуй" – с този или друг реактор, също трябва да бъде нотифицирана пред Европейската комисия. Тази процедура трае около година и половина, шест месеца от които са свързани с подготовката на документацията, обясниха пред Mediapool от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). От ведомството обаче не пожелаха да се ангажират с коментар за промяната или превръщането на руския реактор в хибриден.

 

Ако решението е да се инсталира реакторът за АЕЦ "Белене" на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през цялото време, докато минат всички процедури по проучване на терена, изготвяне на оценка за въздействие върху околната среда и одобрение на площадката от АЯР, а и от ЕК, изработеното оборудването ще трябва да се съхранява. Това може да стане в стария склад на площадката край Белене. Там е бил консервиран в продължение на близо 20 години първият реактор за централата, който бе продаден на "Атомстройекспорт" като част от сделката за строежа на АЕЦ "Белене". Този реактор е вече инсталиран в Калининската АЕЦ. В АЕЦ "Козлодуй" също има достатъчно подходящи места за съхранение и периодични проверки от АЯР на произведения реактор.

 

Експертите също смятат, че трябва да се създаде специално дружество за реализацията на проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй", което да съхранява реактора и да движи всички необходими проучвания, анализи и процедури. Според специалистите не бива беленският реактор да се апортира директно в АЕЦ "Козлодуй", за да не се смесват дейностите по оперативното управление на работещата централа и по изграждането на VІІ блок. Възможно е обаче ядреният оператор да създаде дъщерно дружество за развитието специално на този проект или пък съществуващото вече предприятие "Белене" в структурата на НЕК да бъде преобразувано за изпълнение на новите цели.

 

Специалната организация трябва да движи всички процедури по избора, изследването и екооценката на бъдещата площадка. На нея ще ѝ се наложи и да изпрати нова нотификация до Европейската комисия за бъдещата ядрена мощност, по начина по който това бе сторено за АЕЦ "Белене", и да чака одобрението на Брюксел.

 

Според специалисти на България ще ѝ е невъзможно да продаде беленския реактор, освен ако самият производител "Атомстройекспорт" не прояви интерес да го запази за други свои ядрени проекти в Русия или в чужбина. При стари спорове по ядрения проект руснаците неведнъж са заявявали, че могат да задържат реактора и да го предложат например за турската АЕЦ "Аккую", чиито изпълнители са. Не се знае със сигурност обаче дали наистина са готови да направят това и каква цена са готови да дадат за оборудването, за което НЕК трябва да им плати около 240 млн. евро.

 

Все още не е ясно също така колко най-общо ще струва най-новото ядрено начинание на правителството на ГЕРБ, като от изявленията на Борисов може да се предположи, че такъв отговор ще ни бъде даден от консултанта за АЕЦ "Белене" – британската банка HSBC, чиято задача се оказа леко променена.

 

Макар и Борисов, и Добрев да твърдят, че VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" ще струва значително по-малко на страната отколкото две мощности по 1000 МВ в Белене, ядрените специалисти не са склонни да се съгласят с тези оценки. Само за предпроектни проучвания за АЕЦ "Белене" НЕК изхарчи заем от 250 млн. евро от френската БНП-Париба, за консултанти плати над 90 млн. евро, а за подготовка на площадката край Белене отидоха близо 78 млн. евро.

 

Извън цената за АЕЦ "Белене", за която руснаците претендираха, че трябва да е 6.3 млрд. евро, а българите настояваха да е под 5 млрд. евро, в сметката на ядрения проект не влизаха парогенераторите за двата блока. А Борисов обяви, че иска за реактора, който ще отиде в АЕЦ "Козлодуй", да се ползва по-ефективен генератор, което не се знае колко допълнително ще струва.

 

Отделно, както за АЕЦ "Белене", и за седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще е нужно изграждането на далекопроводи и друга ядрена инфраструктура, макар правителството да твърди, че може да използва инфраструктурата, останала от затворените четири блока на ядрената централа. Според експерти тя е неподходяща и ще трябват напълно нови съоръжения, което ще струва още около 500 млн. евро. Не се знае и колко ще струва първото зареждане с ядрено гориво на бъдещия седми реактор.

 

Така към момента единственото сигурно нещо за целия проект за трансформиране на АЕЦ "Белене" в VІІ блок на АЕЦ "Колзодуй" е, че ще отнеме немалко време и съвсем немалко средства.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?