Пътна полиция е засякла 18 000 нарушения на пътя за седмица

Граждани излизат на национален протест срещу войната по пътищата

Пътна полиция е засякла 18 000 нарушения на пътя за седмица

Само за седмица Пътна полиция е установила 18 000 нарушения на пътя, като броят им е значително завишен спрямо седмичния брой нарушения допреди два месеца, когато те са били 10 000-13 000. Това съобщи комисар Бойко Рановски, началник на "Пътна полиция" в сряда пред БНТ.

От началото на годината са издадени 180 хиляди фиша за превишена скорост. Почти 4 300 автомобила са с прекратена регистрация, заради неправоспособни водачи, каза още Рановски. Заради летния сезон е засилено полицейското присъствие по магистралите и първокласните пътища.

Месеците юни, юли и август са най-рисковите за катастрофи. За последните три години през летните месеци са загинали по 200 души.

"Всички налични полицейски сили, които са на смяна са на основните пътни направления и контролът е изключително засилен”, каза Рановски.

Основни причини за възникване на произшествията са нарушенията на водачите, допълни Рановски.

Същевременно за сряда вечерта е насрочен национален протест "Да спрем убийствата на пътя". Очаква се на шествие да излязат хората в шест града на страната.

В 17.30 часа близки и приятели на стотиците жертви на катастрофи ще излязат заедно на знакови места в Мездра, София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

В столицата шествието започва от храм-паметника "Александър Невски" и ще продължи до магистрала "Хемус".

Протестиращите настояват за изготвяне на План за действие и създаване на държавен орган, отговорен за управлението на риска от пътнотранспортни произшествия.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?