Пътната агенция даде на БСП исканите документи за автомагистралите

Депутатите от БСП при внасянето на искането си в АПИ, сн. БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е дала на депутатите на БСП пълен достъп по исканата от тях по Закона за достъп до обществена информация техническа документация за строителството на магистралите и някои главни пътища, съобщиха от ведомството в четвъртък.

Предоставените документи са за участъци от автомагистралите "Хемус", "Струма", "Тракия" и "Марица", както и за пътя от Видин - Монтана и Околовръстния път на София, част от които са изграждани през 1980-те години.

"В продължение на месец нито един от 11-те народни представители от Парламентарната група на "БСП за България" в 44-то Народно събрание, изискали документите, не се заинтересова от подготвения пълен обем технически документи, посочват в съобщението си от АПИ.

Заявлението за достъп до информация е внесено на 30 май от червените депутати Корнелия Нинова, Елена Йончева, Георги Свиленски, Петър Витанов, Крум Зарков, Христо Проданов, Драгомир Стойнев, Димитър Данчев, Чавдар Велинов, Румен Георгиев и Надя Клисурска.

Тяхната акция е част от искането им за независима проверка за качеството на участъци от пътища в страната. Тя бе провокирана след жестоката катастрофа край Своге миналия август, когато бус се обърна и 20 души загинала след падането му през мантинелата на острия завой преди влизането в града напът от София.  Тогава се появиха твърдения за некачествен ремонт на пътя.

Сега на народните представители социалисти са им предоставени документи, свързани с проектно решение в части "геология", "геодезия", "пътна" и "технологичен ремонт", по които са изпълнявани различните видове строително-монтажни работи, включително обяснителните записки, всички количествени сметки, детайли, пътна конструкция, допълнителни ведомости и приложения; рецептите на асфалтовите смеси на различните пластове; сертификатите за вложените материали; протоколите от проведените изпитвания на материалите по време на изпълнение на строително-монтажни работи; протоколите и актовете при приемане на извършените строително-монтажни работи и т. н.

От пътната агенция посочват още, че "от БСП все още не са отговорили кои пътни експерти и коя независима лицензирана лаборатория възнамеряват да ангажират за инспекция на пътни участъци, каквото искане имаха преди повече от половин година".

Споделяне

Още от Бизнес

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?