Пътната агенция даде на БСП исканите документи за автомагистралите

Депутатите от БСП при внасянето на искането си в АПИ, сн. БГНЕС

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е дала на депутатите на БСП пълен достъп по исканата от тях по Закона за достъп до обществена информация техническа документация за строителството на магистралите и някои главни пътища, съобщиха от ведомството в четвъртък.

Предоставените документи са за участъци от автомагистралите "Хемус", "Струма", "Тракия" и "Марица", както и за пътя от Видин - Монтана и Околовръстния път на София, част от които са изграждани през 1980-те години.

"В продължение на месец нито един от 11-те народни представители от Парламентарната група на "БСП за България" в 44-то Народно събрание, изискали документите, не се заинтересова от подготвения пълен обем технически документи, посочват в съобщението си от АПИ.

Заявлението за достъп до информация е внесено на 30 май от червените депутати Корнелия Нинова, Елена Йончева, Георги Свиленски, Петър Витанов, Крум Зарков, Христо Проданов, Драгомир Стойнев, Димитър Данчев, Чавдар Велинов, Румен Георгиев и Надя Клисурска.

Тяхната акция е част от искането им за независима проверка за качеството на участъци от пътища в страната. Тя бе провокирана след жестоката катастрофа край Своге миналия август, когато бус се обърна и 20 души загинала след падането му през мантинелата на острия завой преди влизането в града напът от София.  Тогава се появиха твърдения за некачествен ремонт на пътя.

Сега на народните представители социалисти са им предоставени документи, свързани с проектно решение в части "геология", "геодезия", "пътна" и "технологичен ремонт", по които са изпълнявани различните видове строително-монтажни работи, включително обяснителните записки, всички количествени сметки, детайли, пътна конструкция, допълнителни ведомости и приложения; рецептите на асфалтовите смеси на различните пластове; сертификатите за вложените материали; протоколите от проведените изпитвания на материалите по време на изпълнение на строително-монтажни работи; протоколите и актовете при приемане на извършените строително-монтажни работи и т. н.

От пътната агенция посочват още, че "от БСП все още не са отговорили кои пътни експерти и коя независима лицензирана лаборатория възнамеряват да ангажират за инспекция на пътни участъци, каквото искане имаха преди повече от половин година".

Споделяне

Още от Бизнес