Пътната агенция е платила 2.4 млн. лв. на "Автомагистрали Черно море"

Пътната агенция е платила 2.4 млн. лв. на "Автомагистрали Черно море"

Агенция "Пътна инфраструктуртура" (АПИ) е изплатила 2.4 млн. лв. на шуменската фирма "Автомагистрали Черно море", съобщи КНСБ.

Средствата са забавени плащания за над 8 млн. лв. на фирмата по строителството на пътния възел Белокопитово, част от магистрала "Хемус" край Шумен. Средствата ще се използват за плащане на заплатите на работниците за май и юни.

Работещите около 600 души в компанията протестираха няколко пъти, като затвориха временно движението на магистрала "Хемус", с искане държавата да преведе на фирмата дължимите над 12 млн. лв. за изпълнено строителство.
 
В понеделник в София е имало среща на председателя на управителния съвет на АПИ Стефан Чайков с президента на КНСБ Пламен Димитров, ръководството на "Автомагистрали Черно море"  и председателя на синдикалната организация на КНСБ във фирмата Господин Янков.

Ако държавата не изплати на "Автомагистрали Черно море" дължимите над 8 млн. лв. за магистрала "Хемус", АПИ ще бъде принудена да замрази обекта, което ще донесе на държавата загуба в размер на около 10 млн. лв. допълнително, за да се извърши замразяването, а след това и повторното отваряне на обекта, се казва в съобщението на КНСБ.

АПИ няма възможност да изплати тези средства, единствената такава е държавният бюджет, е посочил Стефан Чайков по време на срещата, става ясно от съобщение на АПИ. В него се казва, че вече има внесено предложение от страна на Министерството на регионалното развитие в Министерски съвет.

Финансовият министър Петър Чобанов обяви, че няма да отпуснат допълнителни средства на регионалното министерство заради "Автомагистрали Черно море". "Министерството на регионалното развитие има хубав бюджет, така че може да се справят с този въпрос", каза финансовият министър след заседанието на кабинета на 16 юли.

"Ако имаше и най-малката възможност парите да се осигурят от бюджета на агенцията, досега да са проведени по сметката на изпълнителя", твърди инж. Чайков, според съобщението на АПИ. В него е посочено, че за разрешаване на ситуацията е необходимо да се осигурят целеви средства от републиканския бюджет, какъвто начин е предвиден още в началото при стартирането на обекта.

За да преведе по сметките на "Автомагистрали Шумен" 2.4 млн. лв. в понеделник, Чайков е замразил старта на четири други проекта, които е трябвало да започнат тази година, според съобщението на КНСБ. В него се казва, че работещите в дружеството запазват стачната си готовност до пълното издължаване на заработените суми.

Споделяне

Още от Бизнес