Пътната агенция пусна тол калкулатор

Пътната агенция пусна тол калкулатор

Пътната агенция пусна тол калкулатор на сайта bgtoll.bg в помощ на превозвачите, за да могат те да планират разходите си за новите пътни такси, които влизат в сила от идния понеделник – 6 януари.

Чрез него шофьорите или собствениците на пътни превозни средства над 3.5 тона могат да получат информация за пътните такси, които ще дължат камионите или автобусите след въвеждането на тол системата в търговска експлоатация. Тогава тежкотоварните превозни средства ще плащат на база на изминатото разстояние, а не както досега - за време с електронна винетка.

Досега тол калкулаторът можеше да се ползва в тестова среда в четирите демонстрационни центъра на Националното тол управление - в София, Пловдив, Варна и Русе. От днес услугата е достъпна онлайн за всички потребители на специалния сайт www.bgtoll.bg, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

За да се изчисли тол таксата за желания маршрут, трябва да се въведат данни за превозното средство - камион или автобус със съответните техническа маса, брой оси и емисионен клас. Посочва се дата и начален час на пътуването. Избират се начална и крайна точка на маршрута, както и до 4 междинни локации. Потребителят може да поиска да мине по най-бързия или по най-краткия маршрут по зададените параметри.

В резултат собственикът или ползвателят на пътното превозно средство получава подробна информация за платените участъци по пътя - автомагистрали, първи и частично втори клас пътища, както и за дължимите пътни такси. Калкулаторът изчислява и очакваното време за пътуване по избрания маршрут, който се визуализира върху пътната карта на България.

Заложеният в системата обхват на пътищата с тол такса е 6 050 км от общо около 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Преди Коледа правителството прие тарифите за 6050 км републикански пътища – магистрали, първи и втори клас. Те варират от 2 ст./км до 36 ст./км в зависимост от вида на превозното средство, екологичността му и класа пътища. Единствено камионите до 12 тона ще плащат една и съща тол такса за магистрали и пътища първи и втори клас.

Очакванията са въвеждането на тол таксите да оскъпи основните хранителни продукти с до 2 ст./кг/л и да доведе до поскъпване на цените при автобусните билети с между 5 и 96 ст.

Планираните приходи в бюджета за 2020 г. от новата тол система, която преди време Борисов нарече "печатницата на пари", са 450 млн. лв.

Към момента единствено компаниите - "Интегрирани трафик системи" (ИТС) и "Конкорд смарт инфраструктура", могат да доставят услуги за събиране на платените пътни такси и да продават GPS тракери.

На три компании пък пътната агенция даде право да доставят данни от GPS позиционирането на превозните средства. Това са "Тол БГ" ЕООД, "Дак-22" ЕООД е "Локатор БГ" ООД.

Междувременно пътната агенция съобщи, че от 31 декември 2019 г. до 16 януари 2020 г. електронна винетка ще може да се купи до 7 дни преди датата на активирането ѝ.

Промяната в срока за отложена покупка от 30 на 7 дни е временна и се налага заради внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси във връзка с въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона, се казва в съобщението.

След 16 януари ще бъде възстановена възможността за предварително купуване на е-винетка до 30 дни преди датата на активирането ѝ както за леките, така и за тежкотоварните автомобили, както е било досега.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?