Пътната агенция ще бори преспите с пластмасови мрежи покрай пътищата

Агенция “Пътната инфраструктура” планира да започне поставянето на специални мрежи край пътищата за предпазване от преспи. “Има няколко участъка, които затваряме заради снегонавявания всяка година по магистралите "Хемус" и "Тракия" и затова ще инвестираме и ще сложим пилотно такива мрежи”, каза председателят на управителния съвет на пътната агенция Лазар Лазаров, цитиран от БТА. Той запозна членовете на парламентарната регионална комисията с текущата дейност на АПИ.

Средствата ще се отделят от бюджет 2012 г. на агенцията, за да може с настъпването на зимата съоръженията вече да са поставени, каза Лазаров. Мрежите са пластмасови и квадратният им метър е около два лева, уточни той.

Агенцията ще купи мрежите, защото фирмите, които поддържат пътищата, не го правят, въпреки че това би облекчило дейността им, коментира шефът на пътната агенция.

Лазар Лазаров съобщи пред членовете на комисията, че обстановката по пътищата в страната е нормализирана. По-голямата част от пътищата са отворени за всички видове превозни средства. Автомагистралните участъци са почистени, проходите са отворени за движение.

Остава тежко състоянието по пътищата в област Силистра и Хасково. В района на Силистра заради лекия снеговалеж, който обаче е придружен с бурен вятър, има условия за снегонавявания по пътищата и по тази причина в момента, по думите на Лазаров, поддържането на пътищата става трудно и неефективно. Заради това в област Силистра е забранено движението на всички видове превозни средства.

Лазаров съобщи, че река Ропотамо отново е излязла от корито си и е заляла пътя между Приморско и Царево. В област Перник вчера е имало преспи на пътя от Перник към Брезник. Лазаров съобщи, че се очаква вече платното окончателно да е разчистено и да може да се преминава спокойно.

Лазаров съобщи още, че средствата за зимното почистване на пътищата са достатъчни и се очаква те да са около 45-50 млн. лв., колкото и миналата година.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?