Пътната агенция ще открие конкурси за 500 млн. лв. от еврофондовете

Национална агенция "Пътна инфраструктура" е предложила 15 проекта за ремонт на второ- и третокласни пътища из цялата страна, които ще се финансират с 500 млн. лева по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). В 15-те лота са включени 25 отсечки, обхващащи 353 км. Проектите са внесени за одобрение до Управляващия орган на програмата в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, стана ясно в четвъртък.

На 19 февруари в присъствието на представители на ЕК предложенията да бъдат отворени. След това оценителна комисия ще разгледа рамковото споразумение между управляващия орган на програмата, бенефициента НАПИ и 15-те проекта, обясни зам-министърът по регионалното развитие Искра Михайлова. Едва след това НАПИ може да стартира конкурси за избор на изпълнители за ремонт на пътните отсечки.

По въпросната схема от ОПРР "Подкрепа за рехабилитация и реконструкция на второкласни и третокласни пътища“ вече бяха сключени 21 договора в нарушение на тръжните процедури. За да не стигне гафът до Брюксел, новото ръководство на НАПИ реши през октомври 2008 г. да прекрати поръчките. Те са били спечелени в края на 2007 г. от изпълнители с приоритетни позиции в бранша - фирми на Васил Божков (Холдинг "Пътища"), Николай Михайлов ("Трейс Груп"), съвместна фирма на Божков и братя Галеви и т.н. Анулираните вече договори за строителство и надзор са на стойност 317 млн. лева.

Сега НАПИ вместо 21 лота предлага за ремонт 15. В новото рамково споразумение между пътната агенция и МРРБ липсват отсечките във Видин, Шумен, Смолян, Русе и Стара Загора. Съкратени са участъците за ремонт в Плевен, Ловеч и Кърджали.

Някои от избраните изпълнители по анулираните договори решиха да стартират ремонтите, преди проектите да получат одобрението на Управляващия орган и преди да има осигурено финансиране. Едната е Автомагистрали "Черно море", която е взела рехабилитацията на три отсечки в Шуменска област. Две от тях са завършени на 80%, което се изчислява на около 15 млн. лв (целият проект е за 18 млн. лева).

До момента по ОПРР има договорени 144 проекта за 449.94 млн. лв. Договорите са за проекти на общини, министерства, неправителствени организации и Държавната агенция по туризъм. Издадени са и 13 заповеди за директно предоставяне на безвъзмездна помощ по оста за техническа подкрепа на стойност 13.4 млн. лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?