Пътната агенция спря рекордните неустойки след като стигнаха 5500%

“Трейс груп” и Корпоративна банка сключиха договор за 10 млн. лв.

Пътната агенция спря рекордните неустойки след като стигнаха 5500%

Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) сложи край на рекордните неустойки, давани от пътни фирми за да спечелят търговете. Това стана след като бяха преминати всякакви разумни граници и “Трейс груп” се опита да счупи собствения си рекорд от 551% предлагайки новите рекордни 5500%. Този път обаче компанията е отстранена от надпреварата, съобщиха от АПИ на запитване на Mediapool.

Става въпрос за търга за ремонт на пътя Тръстеник – Ореховица, чието финансиране е осигурено по европрограмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния.

Пътните търгове по тази програма се проведоха по нови правила. Различното при тях е, че цената не е решаваща за избора на победителя, защото има само 30% тежест.

Избира се икономически най-изгодната оферта, която включва общо пет показателя. Освен цената, другите са неустойките за изпълнение и в срок, които имат по 20% тежест, както и  график на ангажираност на ключовите експерти (10%) и неустойката, ако експертите нарушат графика (20%).

И на тези правила обаче фирмите намериха тънкости. С неустойка от 551% за графика на ангажираността на ключовите експерти обединението “Трейс Пордим” спечели ремонта на 21 км от пътя Славяново – Пордим с цена малко над 5 млн. лв., която не е най-ниската.

Вторият опит - неуспешен

Вторият опит за рекордна неустойка на “Трейс” от 5500% за ремонта на 16 км от пътя Тръстеник – Ореховица, Плевенско. Този път обаче решихме да сложим край на абсурдните неустойки и затова обединението “Трейс Оряховица” беше отстранено, казаха от АПИ.

Ако “Трейс” бяха оставени в надпреварата и в случай, че спечелят търга трябваше да представят банкова гаранция за фантастичните около 400 млн. лв., защото прогнозната стойност на обекта беше 7.8 млн. лв.

Освен тях са отстранени още две обединения - “Път Ком 2012” и “Тръстеник 2011”.

Така търгът се печели от обединението “Тръстеник 2012”, в което влизат “Пътстрой 92”, “Пътища и съоръжения” и плевенската общинска фирма “Инжстрой”. Те побеждават останалите шест кандидати допуснати до отварянето на цените с най-ниска – 6.87 млн. лв.

Договор с Корпоративна банка за 10 млн. лв.

Междувременно “Трейс груп холд” подписаха рамков договор с Корпоративна търговска банка за издаване на банкови гаранции за 10 млн. лева. Срокът на договора е една година.

Банковите гаранции са необходими за осъществяване на обичайната строителна дейност на дружествата от структурата на “Трейс груп”, посочва компанията в съобщение до фондовата борса.

Споделяне

Още от Бизнес