Пътни фирми: АПИ ни мачка, докато плаща на получилите аванси за милиони

"Автомагистрали Черно море" и "ИСА 2000" искат оставката на пътния шеф

Пътни фирми: АПИ ни мачка, докато плаща на получилите аванси за милиони

Пътните компании "Автомагистрали Черно море" и "ИСА 200" настояват да им бъдат изплатени общо над 55 млн. лв. за ремонта на магистрала "Тракия" в участъка между Чирпан и Стара Загора. В двете компании работят общо над 1400 души, които от месеци не са получавали заплати.

Работещите в шуменската компания "Автомагистрали Черно море" вече проведоха няколко протеста с блокиране на пътища, които обаче нямаха ефект.

В същото време за други пътни компании, които са участвали в схемите с in house възлагането и са получили огромни аванси. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) подготвя плащане за над 36 млн. лв. за строителството на магистрала "Хемус", напомнят от двете компании с писмо до медиите.

Липса на диалог с институциите и мачкане на строителите

В него те описват как липсва диалог с МРРБ, а ръководствата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и на "Автомагистрали" са се държи дискриминационно с тях.

От "Автомагистрали Черно море" посочват, че от държавната компания "Автомагистрали", която ги е наела за ремонта на магистрала "Тракия", са им предложили да изтеглят кредит, за да се разплатят с работници и доставчици.

"Освен че е непрофесионално, предложението е и неизпълнимо, защото, за да завършим възложения ремонт, ние вече сме изтеглили кредити за оборотни средства в огромни размери", се казва в отвореното писмо на "Автомагистрали Черно море".

В него пише още, че към настоящия момент не само липсва диалог с институциите, а се правят опити за смачкване на засегнатите дружества от ръководството на АПИ, чрез задълбочаване на финансовите им проблеми.

Изпълняващият длъжността председател на Управителния съвет на АПИ Ивайло Денчев води открита война с "Автомагистрали Черно море" и "ИСА 2000" за изпълнението на четири обекта по програмата "Региони в растеж", твърдят дружествата. Става въпрос за строителство на лотове 29, 30, 32 и 33. Денчев им е пратил писма със заплахи за налагане на санкции - около 40 000 на ден, въпреки че е съвсем наясно със затрудненията, които изпитват двете дружества - лоши климатични условия, липсата на технически решения от страна на АПИ, затруднени доставки на материали и суровини в последните два месеца заради липсата на оборотни средства, поради неплащане от страна АПИ, посочват двете компании.

Среща с премиера и президента

За това те искат спешна среща с президента и премиера за решаване на проблема с неизплатените заплати за свършената работа.

Те настояват и за незабавна оставка на и.д. председателя на УС на АПИ Ивайло Денчев, поради дискриминационното лично отношение към двете фирми, нагнетяващи социално напрежение.

Упрекват го в липса на диалог по поставени проблеми при изпълнение на други договори. Необработване на внесени сертификати за извършени, приети и въведени в експлоатация строително-монтажни дейности в това число и тези за магистрала "Тракия", които са внесени от "Автомагистрали" за проверка и разплащане. В същото време намира средства за плащане на фирмите от статуквото, но липсва всякакво желание за решаване на проблема с плащането към двете фирми, участнички в ремонта на магистрала "Тракия". По този начин се задълбочава нелоялната конкуренция в пътния бранш, посочват от "Автомагистрали Черно море" и "ИСА 2000".

"Ако господин Денчев влагаше толкова усилия за намиране на финансов ресурс, чрез вътрешно компенсирани промени, колкото влага в усилията си да ни накаже, сме сигурни че проблемът отдавна щеше да е решен", пишат двете пътни компании.

Те настояват и министри, и ръководители на агенции и държавни предприятия да се въздържат от необмислени публични коментари, които засилват и без това големите ни финансови проблеми - отказват ни се кредити, намаляват се кредитни линии, има реална опасност от предсрочна изискуемост на повечето ни кредитни експозиции към банки, застрахователи, лизингови дружества и по търговски договори.

Двете дружества намекват, че при липса на среща и чуваемост от страна на управляващите са готови отново да излязат на протести и да блокират пътища. Компаниите имат бази в София, Варна, Бургас, Пловдив, Шумен, Русе, Разград, Търговище и Смолян.

Към момента няма официална позиция по исканията на "Автомагистрали Черно море" и "ИСА 2000" от страна на МРРБ и АПИ. Регионалният министър арх. Виолета Комитова нееднократно заяви, че се търсят средства и се чака актуализацията на бюджета.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес