Пътнически самолет изля гориво над училище край Лос Анджелис

Пътнически самолет изля гориво над училище край Лос Анджелис

Екипажът на пътнически самолет на американската авиокомпания "Делта еърлайнс" изхвърли авиационно гориво върху начално училище в градчето Кудахи край Лос Анджелис, връщайки се за извънредно кацане на международното летище на Лос Анджелис, предаде Ройтерс.

Горивото се посипало върху главите на децата, играещи в училищния двор малко преди обед местно време вчера. Има засегнати и други училища близо до мястото.

Според служители на противопожарната охрана и парамедици, повикани на мястото, 56 души, повечето деца, се оплакали от кожни раздразнения или проблеми с дишането заради вредните изпарения от горивото, но всички те получили необходимата помощ на място със сапун и вода и не се наложило никой от тях да бъде изпратен в болница.

Медиците отбелязаха, че цялото изсипало се количество гориво се е изпарило много бързо и нищо възпламенимо не е останало нито във въздуха, нито на земята.

Не е издадена евакуационна заповед за околния район. Според Федералната авиационна администрация (ФАА) и според авиокомпанията самолетът "Боинг-777" тъкмо излетял за Шанхай, Китай, когато възникнал проблем с един от двигателите, което наложило той да се върне обратно на летището. Машината се приземила безопасно, след като изхвърлила значително количество гориво, за да се намали теглото ѝ при кацане.

ОТ ФАА отбелязаха, че случаят се разследва. "Има специални правила за изхвърляне на гориво за самолети, опериращи във и извън всяко голямо летище в САЩ, - отбелязва агенцията. - Те изискват горивото да се изхвърля над определени ненаселени райони, обикновено от голяма височина, така че горивото да се атомизира и разпръсне, преди да достигне земята."

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?