Пътническите влакове на БДЖ няма да тръгват, ако не са чисти

Снимка: БГНЕС (архив)

БДЖ започва акция за подобряване на хигиената във влаковете. Всички вагони ще се чистят ежедневно, а началник-влака ще преценява дали композицията е достатъчно чиста, за да отпътува, предаде БНР във вторник.

И в момента има ясно разписана технология за ежедневното почистване на всеки вагон или мотриса, но те се се спазвали, заради което и вече е уволнен началникът на поделението, което отговаря за почистване на подвижния състав, съобщи директорът на "БДЖ-Пътнически превози" Димитър Костадинов. В това поделение работят 440 души и за последните две години то генерира големи разходи, а в същото време хигиената в пътническите влакове е изключително лоша. По думите на Костадинов много от вагоните не са чистени с дни.

Именно мръсните композиции в комбинация с ниската скорост на движение са основните причини жп транспортът да не е сред предпочитаните в България през последните години.

Вече има нова наредба, според която началник-влаковете ще преценяват дали композицията е достатъчно чиста, за да отпътува. Ако хигиената на вагоните не им се стори достатъчно добра, влаковете няма да потеглят, обяснява Костадинов, но не стана ясно какво ще се предприема в този случай и как ще се подхожда с пътниците, закупили билет за непуснатата композиция.

"Аз донякъде ще поема този риск, дори и да спра влак, за да се види, че наистина сме твърди в нашето решение и се надявам и хората да ни разберат", допълва директорът на "БДЖ Пътнически превози".

От дружеството казаха още, че мерките срещу кражбите на горива продължават да се прилагат. Ръководството ще поиска официален вътрешен одит от Министерството на транспорта за доставките и зареждането на гориво в "БДЖ-Товарни превози".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес