Пътните такси в Германия се оказаха незаконни

Пътните такси в Германия се оказаха незаконни

Европейският съд обяви пътните такси по магистралите в Германия са незаконни, тъй като се прилагат несправедливо спрямо шофьорите от другите страни от ЕС, предадоха световните агенции във вторник.

Решението на съда в Люксембург означава, че Германия ще трябва да се откаже или да преразгледа тол системата си, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според германската схема, която е узаконена, но все още не е приложена, всеки който ползва магистралите трябва да плаща такса, но германските шофьори ще бъдат компенсирани под формата на отстъпка при автомобилния данък, отбелязва ДПА. Т.нар. инфраструктурна такса бе голям политически проблем за правителството на канцлера Ангела Меркел.

Австрия, подкрепена от Холандия, оспори схемата пред Европейския съд с мотива, че Германия нарушава правилата на блока, като планира да дискриминира гражданите на останалите страни от ЕС.

Таксата е дискриминационна, тъй като нейната икономическата тежест де факто се понася само от собствениците и шофьорите на автомобили, регистрирани в другите страни членки на ЕС, се посочва в съобщение на съда.

Освен това според съда тол таксата би нарушила основни европейски принципи като свободата на движение на стоки и свободата на предоставяне на услуги, тъй като се увеличат разходите за транспорт за чужденците и така се подкопава тяхната конкурентоспособност.
Германия не предостави екологично или друго оправдание за дискриминацията, допълни съдът.

Според схемата шофьорите на коли, регистрирани в Германия, ще трябва да плащат предварителна годишна такса до 130 евро (145, 5 долара) в зависимост от това колко замърсяващ е автомобилът им.

Шофьорите на автомобили, регистрирани в друга държава на ЕС, ще трябва да купуват пропуски за определен период от 10 дни, два месеца или година на съответната цена.

Схемата предвижда обаче германските шофьори да получават данъчно облекчение за автомобила си съответстващо на тол таксата, а собствениците на по-слабо замърсяващи автомобили да получават допълнително намаляване на данъците.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?