Пътниците на БДЖ намалели с близо 5%

Пътниците на БДЖ намалели с близо 5%

Пасажерите на Българските държавни железници (БДЖ) са намалели с 4.9 процента през първите три месеца на 2017 г. спрямо същия период на миналата година, докато пътуващите

в столичните трамваи, тролейбуси и метрото са се увеличили общо със 7.6 на сто. Най-голям е ръстът в трамвайния транспорт, където се отчита 12-процентен ръст на пътниците. Заради международни круизи съществено са нараснали и пътниците с речен и морски транспорт – с 4780 хиляди, които са пътешествали и до по-далечни дестинации. При автобусите ръстът на пътници е незначителен – 0.1 на сто.

Като цяло пътниците в сухопътния, водния и градския електротранспорт нарастват с 0.8 на сто за отчитания период, сочат данните на Националния статистически институт, обявени в петък.

Като цяло се отчита минимален ръст от 0.5 процента при транспортираните товари, но съществено намалява разстоянието, на което са превозени те. На по-кратки дестинации пътуват и пасажерите. Изминатите пътниккилометри спадат с 16.4% до 2.6861 милиарда. Намалението се дължи основно на автобусните превози, при които извършената работа е със 17.5% по-малко.

С повече от 7 млн. т са се увеличили превозените товари от сухопътния транспорт, а при водния транспорт ръстът е с 40.6 хил. т спрямо съответното тримесечие на 2016 г. и това се дължи основно на морските превози. Същевременно извършената работа намалява с 59.8 млн. ткм и достига 256.0 млн. ткм поради по-малкото разстояние, на което са били превозени товарите от морския и речния транспорт.

Споделяне

Още от Бизнес