Пътниците на Летище София се увеличили с близо 8% през март

Пътниците на Летище София се увеличили с близо 8% през март

Ръст от 7.8 на сто на пътниците, преминали през март на летище София, спрямо година по-рано, отчете държавният оператор във вторник.

Данните на аеропорта сочат, че по-голямата част от трафика – 67 на сто, е преминал през по-новия Терминал 2, а останалите - през стария Терминал 1.

В резултат на новооткритите дестинации и увеличени полети по международни дестинации, пътникопотокът по външните редовни линии е нараснал с 52%. През последната седмица на март бяха открити нови линии до Любляна, Ница и Пафос и бяха увеличени полетните честоти до Атина, Доха, Лисабон, Малага и Франкфурт, припомня дружеството.

С 62 процента повече са пътувалите през март по вътрешни линии и техният брой е 24 хил. пътника спрямо 15 хиляди през март 2017 г. Постоянният ръст на пасажери по вътрешни полети се дължи в голяма степен на навлизането на втори превозвач по линията София – Варна от края на март 2017 г.
 
При пътуващите с международни чартърни полети също се забелязва значителен ръст от  47%. През изминалия месец най-атрактивни са били пътуванията до Кайро и Хургада в Египет, както и до израелския град Тел Авив.

През март 2018 г. от летище София са излетелите и кацнали 4 781 самолети, което е увеличение от 2.5% спрямо същия месец на 2017 г. В отчитания период са били обработени общо 1890 тона товарни и пощенски пратки, което е ръст от 8.5%, сочат още данните на летището.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?