Пътниците ще бъдат информирани веднага при аварии в метрото

Повреда в контактната релса е причината София да остане 5 часа без подземна железница

Пътниците ще бъдат информирани веднага при аварии в метрото

Пътниците ще бъдат информирани веднага при възникнали проблеми в метрото, а не до 5 минути каквито са инструкциите в момента. Целта е да не се създава паника и притеснения, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.  

Тя ще настоява за промяна на инструкцията, но това ще стане след задълбочен анализ и доклад за причините за аварията в понеделник в час пик – около 18, когато хората се прибираха от работа.

Движенето на влаковете между станциите "Сердика" и "Младост 1" беше спряно заради счупена контактна релса, а пътуващите продължително време бяха оставени в неведение за случващото се.

Движението в участъка беше възстановено около 23 часа в понеделник. Във вторник метрото се движи нормално.

Недооценяване на ситуацията

Никой няма вина за по-късното информиране на пътниците. Машинистът е спазил инструкциите. Първо е подал информация на диспечера, а след това и на пътниците. Това е станало в рамките на около 5 минути, каза Фандъкова.

"Според мен 5 минути в такава ситуация са прекалено много. За мен това не е правилно. По-добре е още на първата минута пътниците да бъдат уведомявани при възникване на проблем, за да не се създава паника", каза столичният кмет.

Първоначално се е смятало, че проблемът е в мотрисата и с изтеглянето ѝ движението бързо ще бъде възобновено. 

След изтеглянето на мотрисата обаче се оказало, че е повредена контактната релса и влакове не могат да се движат, докато не бъде отстранена повредата. Това е отнело повече време спрямо първоначално планираното, обясни Фандъкова.

По тази причина около 21 часа са пуснати допълнително автобуси на градския транспорт, които да извозят хората до кв."Младост", каза кметът.

Без забележки към екипите за поддръжката на метрото

Въпреки че около 23 часа метрото е било пуснато техническите екипи по поддръжка на съоръжението са работили цялата нощ, за да се гарантира безопасността на пътниците.

Изцяло са сменени 21 носача на контактната релса, каза Фандъкова, която няма забележки към работата на техническите екипи.

Столичният кмет още веднъж се извини на всички пътници, които се преживели неудобство и им благодари за търпението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?