Пътният шеф приема хокането от премиера като "риск" от участието във властта

Пътният шеф приема хокането от премиера като "риск" от участието във властта

"В интерес на истината, на семейството ми не им стана много приятно от думите на премиера. Това са рисковете да участваш в управлението, да приемаш както позитивите, така и негативите от работата си." Така председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Георги Терзийски коментира публичния линч, на който бе подложен в сряда от премиера Бойко Борисов заради хаоса с винетните такси за селища около София.

Гневът на Борисов бе предизвикан практически от това, че АПИ изпълнява решението на правителството, съгласно което от 19 февруари се налагат санкции по електронен път за шофиране без винетка в определени участъци на територията на Столична община, които са част от републиканската пътна мрежа.

Терзийски каза, че не прави "номерца" на министър-председателя, а изпълнява задълженията си, както са по закон.

Шефът на АПИ призна, че не е изпълнил буквално разпореждането на Борисов: "Заставаш на площада и като едно време тея, глашатаите: "Няма да има винетки", викаш по три пъти".

Той е провел лични среши с кметовете на Бистрица и Панчарево в сряда, а с кмета на Банкя е разговарял по телефона. В четвъртък е продължил със срещите по места.

Попитан дали смята, че има лична вина за създалото се напрежение Терзийски отговори: "Не, не смятам, че имам лична вина за това, че не сме постигнали споразумение (със Столична община - бел.ред.). Това е двустранен процес и много сложен процес. Служителите на агенцията и в момента работят активно, в много голям дефицит от време, за да изпълняват функциите си, не само по отношение на тол системата, която е изключително важна реформа, може би най-важната в последните 20 години реформа в транспортния сектор."

На въпрос как се е почуствал след думите на премиера, Терзийски каза: "Почувствах се, че явно във работата ми има пропуски. Факт - не мога да го отрека. И преди оценката на премиера, и след това работя за това хората да бъдат информирани, да решим този въпрос."

На въпрос дали се чувства като глашатай, той отговори така: "Не, чувствам се като човек, който полага усилия една сложна система да заработи в условията на дефицит от време и дефицит на човешки капитал."

Пътният шеф каза, че тъй като е поддръжник на субординацията, не е предупреждавал премиера, че преговорите между АПИ и Столична община се бавят и това може да доведе до напрежение при внедряването на тол системата.

Поради тази причина предупредил устно министъра на регионалното развитие Петя Аврамова по време на заседанията за внедряването на тол системата. Същите опасения изказал и членът на Управителния съвет на АПИ проф. Олег Асенов, който отговаря за тол системата, каза Терзийски. Той не знае дали Аврамова е предала това на Бойко Борисов.

Проблемът възникна, защото повече от година не се решава въпросът с електронните винетки в близост до населените места.

Споделяне

Още от Бизнес