Въпреки че е видимо готов и въпреки призивите на столичния кмет

Пътният възел на "Хемус“ при гара Яна остава затворен и тази събота и неделя

Откриването ще е в понеделник, пътната агенция работела експресно през почивните дни, за да издаде нужните документи

Пътният възел на "Хемус“ при гара Яна остава затворен и тази събота и неделя

В края и на тази седмица километричните опашки на изхода на София на магистрала "Хемус“ ще останат, въпреки че пътният възел при гара Яна е видимо готов.

В петък кметът на София Йорданка Фандъкова е разговаряла с директора на Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров и е поискала да бъде осигурено преминаването на автомобили през пътен възел Яна още тази събота и неделя. Пътната връзка на магистрала "Хемус" с околовръстния път е изградена, а движението в посочения участък е особено натоварено особено през двата почивни дни, се посочва в съобщението на общината за проведения разговор, от който обаче явно няма да има резултат.

От пътната агенция отговориха, че движението ще бъде пуснато в понеделник. Отсечката ще бъде официално открита от министъра на транспорта Данаил Папазов, съобщиха от транспортното министерство.

Седмици наред особено в почивните дни на изхода на София се образуват километрични опашки заради изграждането на пътния възел от 8.5 километра, свързващ гара Яна с началото на "Хемус", известен като нулевия лот на магистралатата.

Този петък ситуацията допълнително се влоши заради разлята боя между Горни Богров и началото на бул. "Ботевградски шосе". Движението на влизане в София беше спряно, като сред блокираните имаше дори автомобили на Бърза медицинска помощ. Напускането на София по магистрала "Хемус" също беше почти блокирано.

Строител на обекта е обединение "Хемус А2"  начело с "Трейс Груп Холд" и партньори хърватската "Конструктор Инжинеринг" и българската "СК-13 Пътстрой". Надзорът се осъществява от "Трансконсулт БГ". Обектът се финансира по оперативна програма "Транспорт", като договорът за строителство е близо 32 млн. лв.


Правителството на ГЕРБ обещаваше пътят да е готов предсрочно преди началото на туристическия сезон през юни, но това не стана заради забавени по вина на държавата отчуждителни процедури и преместване на техническа инфраструктура. Според сключения договор обектът трябваше да бъде завършен на 26 юли 2013 г.

Въпреки че от дни насам за преминаващите покрай пътния възел е видно, че участъкът е напълно готов, според пътната агенция строителят на обекта извършвал довършителни дейности и движението ще бъде пуснато на 19 август - понеделник.

Строителните работи на трасето, свързващо околовръстното шосе с магистралата вече са завършили и в момента работи комисия за издаване на необходимите документи за въвеждане на пътя в експлоатация. Служителите на пътната агенция ще работят и през почивните дни, за да може да бъде пуснато трасето в понеделник, се посочва в съобщението на агенцията.


Подобна драма се разигра и през първата половина на юли с откриването на последния лот на автомагистрала "Тракия“ между пътния възел "Зимница“ и Карнобат. Тогава според депутати от ГЕРБ последният участък на магистралата от Зимница до Карнобат беше напълно готов, но трябваше да се изчака завръщането на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева от посещението ѝ в Европейската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България