Анализатори коментираха политическата 2012-та

Патова ситуация след изборите догодина, не се очертава победител

В страната се заражда гражданско обществото, бизнесът за пръв път засегнат от социалното разслоение

Андрей Райчев и Кънчо Стойчев по време на дискусията. Сн. БГНЕС

В България е започнало да се заражда гражданско общество, а бизнесът е засегнат от тежката социална диференциация. Това са две от новите тенденции през годината, откроени от политолози и социолози на проведената в неделя дискусия "Политическата 2012 г.", организирана от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

Многобройните протести с хоризонтална организация чрез социалните мрежи при пълна партийна апатия от млади хора с добро социално положение и образование в София и в най-големите градове са признакът за зараждане на гражданско общество според Димитър Ганев и Първан Симеонов.

"Това не са протести, с които сме свикнали, това не са протести, с които властта може да се договори. Зеленият мотив не характеризира тази гражданска енергия", разясни Димитър Ганев.

Не само, че никой не успя да яхне протестите, никой не посмя да го направи, отбеляза той. "Целият политически елит е отстъпил. Ако до този момент сме говорили за липса на гражданско общество, сега трябва да имаме поне едно на ум", каза социологът.

Социалната диференциация за пръв път засегна бизнеса

Андрей Райчев от "Галъп" посочи, че България е икономически стабилна, държавата не обеднява, но обеднява населението и е налице тежка социална диференциация. Така е вече 10 години, но за първи път е засегнат бизнесът, подчерта Андрей Райчев.

"Не България е обедняла, слоеве българи обедняват. Не се влошава положението на България, има вътрешна диференциация, която никой не спира. За пръв път през 2012 г. се засегна бизнесът, 9 пъти се е увеличил вносът на храни, значи 9 пъти им се е разкатала фамилията на производителите", обясни социологът. Общественото недоволство е породено от характера на капитализма в страната, отбеляза той.

Бизнес средата се влошава

Няма нито един експерт или специалист, който да се ангажира с твърдението , че бизнес средата в страната се подобрява, заяви колегата му Кънчо Стойчев. Има изключително рядко постигнат консенсус по тези географски ширини, че ситуацията се влошава. Когато благоденствието намалява, потреблението се свива, а спестяванията растат, това е сигурен индикатор за криза в сферата на бизнеса. Има само един икономист в света, който не е на това мнение, а той има и черен колан, добави социологът.

По думите му това управление не е единственото, което залага на монополите, но то по най-крещящ начин стимулира развитието на монопола, а не на конкуренцията. Наблюдава се геноцид върху малкия и среден бизнес в страната, добави Стойчев.

Съчетанието от волунтаризъм в надстройката и волунтаризъм в икономиката води само до катастрофа, според диагнозата, дефинирана от социолога Кънчо Стойчев.

Според трактовката на Андрей Райчев премиерът е избран с нагласата да е противодействие на резултатите от прехода. Той подмени ролята си някъде през втората година, защото не може да се справи проблемите, идващи от приватизацията, продължи Райчев. "Следователно наказанието на тези, които правят прехода е невъзможно, защото парите ще останат в тези, които са ги взели – приватизаторите. Историческата задача, за която е повикан на сцената, не е изпълнена, независимо от това той мисли, че може да продължава така", коментира социологът.

Патова ситуация след изборите, не се очертава победител

За първи път през тази година се отбелязва спад на доверието към ГЕРБ и за първи път недоверието към Бойко Борисов трайно надвишава доверието към него, посочиха участници в дискусията. Те са единодушни в очакванията си, че след парламентарните избори през 2013 г. няма да може да се състави правителство, тъй като няколко партии ще успеят да вкарат депутати в парламента, но няма да има категоричен победител.

Райчев прогнозира: "Тези избори ще завършат 95 на 85 на 35 на 25. При тази структура дори 100 на 80 няма съставяне на правителство с мнозинство на ГЕРБ, ако ГЕРБ не се срине рязко, тъй като януари е най-тежкия месец. Парламент, който просто не може да излъчи правителство".

Ако ГЕРБ не се срине рязко след януари, след изборите догодина ни очаква изключително сложен парламент, който не може да излъчи правителство, прогнозира Андрей Райчев. Защото, според него, българите не са решили кого да махнат и кого да сложат. Главната опасност в страната обаче е недемократичността. По места има структури на ГЕРБ, които съвсем сериозно приличат на БКП и тези структури реално не са демократични, каза Андрей Райчев за облика на управляващата партия.

Той смята, че на изборите догодина Борисов ще заложи на досегашните прийоми в политиката. Станишев има три победи - игнорира Първанов; постигна референдум за АЕЦ и спечели председателското място в Партията на европейските социалисти, добави социологът.

Не се е появило нищо радикално ново, движение в рамките на политическия елит на прехода

Партийният разпад и формирането на много нови партии сега се обясняват с очакваната патова ситуация след изборите, каза Борис Попиванов. Според него не се е появило нищо радикално ново в политическото пространство в България през 2012 г., а има движение в рамките на политическия елит на прехода.

През годината ясно се доказа липсата или недостигът на стратегичност в това управление, заяви Първан Симеонов. Понякога управлението ден за ден беше толкова изразено, че не трябва да се говори за 3 години управление, а хиляда и няколко дни, уточни той.

Андрей Райчев коментира и развитието на знакови фигури от българската политика през годината.

Въпреки могъщото усилие на неговите противници от Турция и България, Ахмед Доган не позволи засега да му се накърни положението сред българските турци, които са негови гласоподаватели, смята Андрей Райчев.

Според него не е ясно дали Иван Костов напуска политиката, тъй като той вероятно може, след тази криза в СДС, като един от лидерите на Синята коалиция, да продължи своето присъствие. "Това би било една блестяща проява на един ветеран в българския политически футбол", коментира Райчев.

Петър Емил Митев коментира политическата ситуация така: "Олигархично управление, шоу управление, силово управление и персонализирано управление. ГЕРБ - загуба на усещането за кауза. БСП - усещане за възстановена кауза. СДС - опит за възраждане на кауза, неуспешен. ДСБ - опит за възраждане на кауза с шансове за успех. Кунева - надежда за нова партия с кауза. ДПС - загуба на либералната кауза и опит да се реанимира с етническа кауза".

Да, Македония дразни, но кой интерес е засегнала?

Друга тема, засегната на дискусията, беше за неадекватната външна политика на сегашното правителство. Сред проявите на неадекватност по думите на проф. Петър-Емил Митев са сближаването със САЩ и с Турция, отдалечаването от съседните страни и Русия, охладняването на отношенията с ЕС.

"В този момент ние на психологическа основа започваме да се караме с Македония. Да, Македония дразнят, но нищо повече, кой интерес са засегнали? Бидейки граница, ние трябва рязко да си подобрим отношенията със съседите и с Русия. Вместо това правителството влошава отношения с Русия и позволява на Турция да прави партия в България, алтернативна", каза Андрей Райчев. Те са или едни бебета и политически идиоти, или не играят за интересите на България, обобщи той.

Социологът Първан Симеонов определи темата за Македония като повратна точка. Струва ми се, че сме в изключително хлъзгавата територия на сериозна дилема, акцентирайки на миналото губим настоящето, предупреди социологът. "Това е изключително възлова територия, в която не съм сигурен, че настоящите управляващи могат да се справят", добави той.

Споделяне

Още от България