Патриарх Максим благодари на властта за погрома над алтернативния синод

Седмица след полицейския щурм срещу над 220 църкви и църковни имоти и насилственото извеждане на духовници от алтернативния синод на митрополит Инокентий, Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) "дълбокото си удовлетворение" от това, че държавните органи са осигурили изпълнението на закона за вероизповеданията и са защитили законността.

Насилственото изгонване на свещените и запечатването на църквите стана с прокурорско постановление, на базата на закона за вероизповеданията, който легитимира като единствено законен в България синода на патриарх Максим.

Светият синод разпространи обръщението във вторник, по повод църковния празник на Светите седмочисленици, след като патриарх Максим отслужи литургия в едноименния столичен храм, силно охраняван от полиция и служители на частна охранителна фирма.

Светият Синод на БПЦ "благодари на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, както и на всички родолюбиви граждани, които са възприели институционалната защита на БПЦ като възстановяване на справедливостта", се казва в обръщението.

С него Светият Синод приканва за пореден път отделилите се духовници и миряни да се разкаят и завърнат в единството на каноничната църква.

В тежките дни на заплахи и изпитания от тероризъм, единството на църквата ни ще обедини духа на нацията против тази напаст, се посочва в обръщението.

След литургията в храма "Св. Седмочисленици" патриарх Максим не пожела да отговаря на въпроси, свързани с разкола в църквата, предизвикан след падането на комунизма поради отказа му да се оттегли от тази позиция като "назначен" от тоталитарния режим глава на БПЦ.

В края на литургията от амвона на църквата Знеполският епископ Николай се обърна със слово към събралите се над 100 миряни и също благодари на държавната власт, че е осигурила спазването на закона и е защитила светата църквата.

На литургията не присъства единствено пловдивския митрополит Арсений.

Също във вторник столичният кмет беше разпитван в Софийска градска прокуратура. Самият Стефан Софиянски отказа коментар на излизане, но според изтекла информация той е бил извикан във връзка със заповед за създаване на паралелна структура на Светия Синод. След като законът за вероизповеданията влиза в сила, алтернативният синод е поискал вписване по общини. Софиянски е разрешил вписване на представители на синода, без те да имат регистрация в Софийски градски съд, което противоречи на закона. На общината е трябвало да бъде предоставено както решението на градския съд, така и това на централните органи на съответното вероизповедание, съобщи агенция БГ нес.

Още от България