Патриарх Максим награди Путин с орден "Св. Цар Борис Кръстител"

Патриарх Максим връчи на руския президент Владимир Путин църковния орден "Св. Цар Борис Кръстител", който е най-високото отличие на Българската православна църква. Орденът не е връчван на държавен глава през последните 20 години. Награждаването се състоя в сградата на Светия Синод.

Путин получи още икона на Светите братя Кирил и Методий и книгата на варненския митрополит Кирил "Принос на Руската православна църква за освобождението на България от турско робство".

В началото на срещата митрополитите на Светия Синод посрещнаха руския президент с тропара на Светите братя равноапостоли Кирил и Методий.

Българската православна църква високо цени ролята на президента на Русия Владимир Путин за укрепване на братските отношения между София и Москва, заяви българския патриарх Максим, цитиран от РОСБЛАТ. Според Максим Путин прави всичко възможно за приобщаването на руския и българския народ към славянската култура, за да могат те да противостоят на злото и войната.

Руският държавен глава предаде на българския патриарх пожелания за благополучие от руския патриарх Алексий Втори. "Ние високо ценим приноса на Българската православна църква в запазването на българската държавност и в укрепването на двустранните ни отношения", каза Путин.

След срещата си в синода руският държавен глава посети храм-паметника "Свети Александър Невски" и Националния исторически музей. Катедралата е построена с руска помощ, стенописите и иконостасът са рисувани от руски и български художници.

Споделяне

Още от България