Патриарх Максим предложен за "Стара планина" първа степен

Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаването на Негово Светейшество Максим Патриарх Български и митрополит Софийски с орден "Стара планина" първа степен за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на Българската православна църква и по повод 90 години от рождението му. Това съобщи правителствената пресслужба служба след заседанието на кабинета в четвъртък.

Идеята за награждаването му е на инициативен комитет, в който участват директорът на Института по история на БАН проф. д-р Георги Марков, проф. Андрей Пантев, Гиньо Ганев, акад. Чудомир Начев, директорът на Института по експериментална морфология и антропология на БАН проф. д-р Йордан Йорданов, акад. Антон Дончев, председателят на организацията на евреите "Шалом" д-р Емил Кало, председателят на Научно-техническия съюз по строителство в България акад. Ячко Иванов, Дончо Цончев, заместник -ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Бакалов.

Смятаме, че удостояването с високата държавна награда ще бъде заслужена оценка на народополезната дейност на българския патриарх Максим, посветена на общественото добро, се казва в писмото от инициативния комитет, цитирано в съобщението.

На 29 октомври 2004 г. патриарх Максим навършва 90 години.

Той е интронизиран за глава на БПЦ през 1971 година след одобрение на Политбюро на ЦК на БКП. Изборът му бе оспорен през 1992 г. заради подадени от духовници бюлетини с еднакъв почерк.

Присъствието на патриарх Максим начело на БПЦ бе белязано от разкола в църквата, чиято кулминация бе през лятото на тази година, когато по нареждане на прокуратурата полицията щурмува църкви и имоти на т.нар. Алтернативен синод и силово изгони духовниците.

Новият закон за вероизповеданията, прокаран през 2002 г. от НДСВ, ДПС и БСП, легитимира Максим за законен патриарх.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?