Патриарх Максим с международна награда за единство на православните народи

Главата на българската православна църква патриарх Максим получи в петък вечер в Москва международната награда за единство на православните народи за 2004 година, предаде БТА.

Церемонията се състоя в московския храм Христос Спасител в присъствието на Всерусийския патриарх Алексий Втори.

С наградата бяха удостоени естонският президент Арнолд Руигел, президентът на Руската търговско-промишлена палата Евгени Примаков, президентът на Организационния комитет за провеждане на Олимпийските игри през 2004-та година Яна Даскалаки и православното дружество на Кралство Йордания.

Наградата тази година е 30 хиляди долара. Това са църковни средства, подчерта патриарх Максим. На церемонията Алексий Втори отбеляза изключителния принос на патриарх Максим за укрепване на православната вяра през трите десетилетия начело на Българската православна църква.

Оценявам наградата като признание за верността на България и благочестивия български народ към светото православие, заяви патриарх Максим.

Православната култура е неотделима от историята и благодарение на нея са създадени забележителни паметници на културата и славянската писменост, посочи българският патриарх.

Единството, вярата и езиковата близост създават близки връзки между България и Русия, отбеляза той.

На церемонията по награждаването присъстваха българският вицепрезидент Ангел Марин, наши депутати и представители на дипломатическия корпус и официални руски лица.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?