Патриарх Максим, Йорданка Фандъкова и Ирина Бокова с почетни знаци "Стефан Стамболов"

Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, кметът на София Йорданка Фандъкова и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бяха удостоени с почетния знак "Стефан Стамболов" за личен лидерски принос за 2012 година.

 

Наградите бяха обявени на Шестата научна конференция по проблемите на лидерството, организирана от Института по теория и практика на лидерството "Стефан Стамболов" на бившия шеф на шести отдел в Шесто управление на ДС Димитър Иванов, от Военно-историческия музей и от Университета по библиотекознание и информационни технологии на някогашния вицепрезидент на "Мултигруп”, главен секретар на МС при правителството на Беров, депутат от ДПС Стоян Денчев, осветен от комисията по досиетата като бивш сътрудник на ДС.

 

Стоян Денчев заяви, че почетният знак "Стефан Стамболов" се връчва на патриарх Максим за лидерски принос към българската държавност, на Йорданка Фандъкова - за лидерство в материалната сфера и предприемачеството, а на Ирина Бокова - за лидерство в духовната
дейност.

 

През годините почетния знак са получавали Бойко Борисов и Георги Първанов.

 

Президентът (2002-2012) Георги Първанов пък заяви в словото си, че лидерът в криза повече от всякога трябва да бъде визионер, да чертае стратегии с хоризонт зад границите на кризата.

 

Струва ми се обаче, че българските лидери нямат склонността да гледат по-далеч от края на мандата си, допълни Първанов. По думите му истинският лидер вижда в кризата възможност за трансформация на системата и в този смисъл, в България е имало възможност за трансформиране на икономическия модел, "да се види къде ни е силата, къде е перспективата и на какво да заложим".

 

Първанов отбеляза, че според него страната ни е трябвало да заложи на енергетиката като основен приоритет, и че решението на правителството за АЕЦ "Белене" е нелогично и безотговорно.

Споделяне

Още от България