Патриарх Неофит благослови именници и вярващи за Цветница

Църквите се напълниха със желаещи да запалят свещ на празника, сн. БГНЕС

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи празнична литургия за празника Цветница (Връбница) в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и благослови вярващите и именниците.

 

Неофит припомни, че с възгласа "Осанна във висините" Исус Христос е бил посрещнат в Йерусалим с голяма радост от деца и събрал се благочестив народ. "И ние носейки в ръце върбови клонки, възхваляваме влизането на Господа Иисуса в Йерусалим и радостното приветствие на народа към него. Той бил посрещнат и от децата на града, които радостно около него присъствали на това велико и радостно тържество", каза в обръщението си към присъстващите миряни патриархът.

 

"Спасителят да бъде в нашия дом всякога добре приет и чрез Неговата светлина, която да изпълва живота ни, да градим нашето общество, нашите семейства в Христовата светлина, в здраве, благополучие и благоденствие", каза духовникът.

 

Празникът Цветница, наричан още Връбница, се отбелязва в неделята след Лазаровден, седмица преди Великден и е посветен на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки.

 

На този празник вярващите носят цветя и върбови клонки в църквата и след като запалят свещ могат да си вземат от осветените клонки, които се окачват на входа на дома за здраве и благоденствие.

 

Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета – Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?