Патриарх Неофит отслужи в Русе вечерня с взаимно опрощение

Българската православна църква почита църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него - от утре, започва Великият пост.

Патриарх Неофит, който ръководи временно и Русенската епархия до избора на митрополит, отслужи на Неделя Сиропустна /Сирни Заговезни/ в църквата "Света Троица" в Русе вечерня с взаимно опрощение.

Десетки русенци дойдоха да се помолят заедно с патриарха  и да си кажат "Прости - Простено".

"През целия си живот трябва да проявяваме вярата си посредством дела на любовта, саможертвата и милосърдието. Любовта ни трябва да е действена, за да бъде вярата ни жива", каза в словото си пред миряните патриарх Неофит.

По думите му трябва да се освободим от склонността към вражда и разделение, да обединяваме в любовта взаимното доверие, да търсим Христовия мир и да се стремим към него. И Бог на любовта и мира ще бъде с нас.

"А сега първо аз моля да ми простите, ако някого с нещо съм оскърбил, както и аз всесърдечно прощавам на всички, които поискаха от мен сърдечно и с вяра в Божията милост прощение. Молитвено пожелавам на всички леки и спасителни пости, след които очистени духовно и телесно да се сподобим с великата радост да посрещнем светлото Христово Възкресение", каза още патриарх Неофит.

Преди началото на вечернята той пожела на всички български граждани да бъдат спокойни, че когато живеят под Божието крило и Божието благословение и застъпничество в унисон с църковните и народните традиции, ще бъдат честити.

Споделяне

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?